Mario Draghi pregăteşte noi măsuri pentru stimularea economiei zonei euro

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va anunța joi o extindere a programului de relaxare cantitativă (QE), pentru a stimula creșterea economiei zonei euro, estimează majoritatea economiștilor intervievați de Bloomberg.

04 dec. 2016, 12:40
Mario Draghi pregăteşte noi măsuri pentru stimularea economiei zonei euro

BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puțin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziții nu au reușit să alimenteze inflația astfel că, recent, BCE a decis să își extindă gama de active achiziționate.

Creșterea ratei inflației și o redresare moderată dar solidă îl vor ajuta pe Mario Draghi să amâne până la sfârșitul anului viitor adoptarea unor noi măsuri de stimulare, apreciază trei sferturi din economiștii intervievați de Bloomberg, citată de Agerpres.

Oficialii BCE au subliniat în ultimele săptămâni care sunt riscurile și limitele măsurilor de relaxare cantitativă, un indiciu că achizițiile de active ar putea fi reduse.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a decis să mențină dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteaptă ca BCE să adopte noi stimulente.

„BCE va extinde cu încă șase luni programul lunar de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro. În condițiile în care economia zonei euro are un ritm solid de creștere iar rata inflației va urca probabil în 2017, ne așteptăm ca la ședința de politică monetară a BCE din 8 decembrie să fie anunțat ultimul pachet de măsuri de stimulare”, a apreciat Ben May, economist la Oxford Economics în Londra.

Citeşte şi Anunţul specialiştilor: Bucureşti, Cluj şi Timişoara ar putea intra oricând în zona euro

Aproximativ 89% din cei 53 de economiști care au participat la studiu se așteaptă ca BCE să anunțe joi o extindere a programului de relaxare cantitativă, potrivit Agerpres.

Studiul vine după ce Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie.Este cel mai ridicat nivel al inflației înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.

„BCE se va bucura să vadă că tendința graduală de creștere a prețurilor a continuat în luna noiembrie” a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Banca Centrală Europeană se străduiește de doi ani să stimuleze rata inflații în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său țintă, o creștere a prețurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.