Marius Budăi, anunţ despre majorarea pensiilor cu 40%. Câte dosare se vor reanaliza până la 31 decembrie

"Din cele 4,8 milioane de dosare, 3 milioane deja sunt preluate", a explicat ministrul Muncii duminică seara.

29 aug. 2022, 09:21
Marius Budăi, anunţ despre majorarea pensiilor cu 40%. Câte dosare se vor reanaliza până la 31 decembrie

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a vorbit din nou despre creșterea pensiilor și noul pachet de măsuri sociale și economice pregătite de social-democrați. Amintim că, potrivit Legii 127/2019, punctul de pensie trebuia să crească cu 40%. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de Opoziția de la acea vreme, fiind reproșat faptul că textul legii „nu prevede sursele clare de finanțare”. CCR a declarat, însă, legea constituțională.

Marius Budăi anunţă un nou pachet social pentru români. Ajutor pentru facturile românilor şi alimentele de bază!

Întrebat unde e procentul de 40% în plus la pensiile românilor, social-democratul a răspuns: „Am spus…da, sla pensia minimă s-a întâmplat acest lucru. Mai avem de lucrat la valoarea punctului de pensie. Amintesc că la 1 ianuarie am majorat punctul de pensie cu 10% și pensia minimă cu 25%. Am spus atunci când am format coaliția, când am acceptat să intrăm la guvernare într-un moment nu foarte ușor pentru România, că ne luăm 120 de zile să anunțăm un calendar de implementat”.

„Apoi a intervenit nevoia implementării pachetelor sociale și economice. Acum lucrăm la un pachet social și economic. A anunțat președintele partidului că va urma o nouă creștere a pensiilor. Pachetele sunt pe final, va fi o ultimă discuție în coaliție și cred că în termen scurt vor fi anunțate și măsurile”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă se va ajunge la cel procent de 40%, Marius Budăi a răspuns: „Haideți să fie luată decizia în coaliție și vom comunica. Noi am încercat un pic în acest an dificil, dar nu ne scuzăm cu asta și nici nu ne lăudăm cu măsurile pe care le-am implementat, am preferat să fim proactivi. Când anunțăm ceva, să trecem și la implementare”.

Marius Budăi, despre digitalizarea sistemului de pensii: Ne dorim o nouă infrastructură informatică. Din cele 4,8 milioane de dosare, 3 milioane deja sunt preluate. Targetul nostru e 31 decembrie

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a vorbit, pentru B1 TV, despre digitalizarea în sistemul de pensii. Acesta a susținut că dosarele de pensii în format fizic trebuie introduse într-un sistem informatic, așa încât noua reformă asumată prin PNRR să fie implementată.

„În toate casele teritoriale de pensii se întâmplă același lucru. Avem personal angajat, plătit din PNRR, avem tot ce înseamnă infrastructură, de la birouri, scaune, calculatoare, luate din PNRR, deja montate, se lucrează.

Marius Budăi, despre creşterile de pensii şi salarii. „Trebuie să apărăm puterea de cumpărare, din păcate nu putem să o creştem”

Din cele 4,8 milioane de dosare, 3 milioane deja sunt preluate. Targetul nostru e 31 decembrie. Sperăm să ne încadrăm, așa încât să fim pregătiți ca, odată cu reforma asumată prin PNRR, să putem efectiv să implementăm și legea”, a declarat Budăi.

Acesta a explicat apoi cum s-a ajuns la inechitățile din sistemul de pensii: „Au fost trei legi de bază ale pensiilor, până la aparția Legii 127. La aceste trei acte normative au intervenit numeroase modificări. S-a ajuns la situația că din cauza faptului că s-a ieșit la date diferite, s-au folosit diferite stagii de cotizare și alt mod de calcul, suntem în situația în care avem inechități în sistem. Ne dorim să le rezolvăm”.

„Acum ne dorim să mai urcăm un pas, să digitalizăm total, să avem o nouă infrastructură informatică, care să preia datele mult mai simplu, așa încât când intervine o modificare la dosar, să fie implementată mult mai simplu”, a mai susținut Marius Budăi.