Marius Budăi anunţă PLANUL austerităţii: „Reducem combustibilul cu 20% şi deplasarile, nu ne atingem de salarii”

Salariile bugetarilor vor rămâne intacte după negocierile din Coaliţie, dar se anunţă reduceri drastice de cheltuieli în instituţiile de stat, anularea majorărilor şi posibile concedieri.

12 apr. 2023, 14:03
Marius Budăi anunţă PLANUL austerităţii: „Reducem combustibilul cu 20% şi deplasarile, nu ne atingem de salarii”

Întrebat care sunt propunerile sale pentru discuțiile din ședința de Guvern și ce va face ministrul Muncii să ajute bugetul, Marius Budăi a declarat: „Eu am auzit chestiunea cu gaura la buget, dar nu l-am auzit pe ministru să folosească cuvântul ăsta. Bugetul Ministerului Muncii este compus de asistența socială și investiții. Nu ne atingem de salarii, de pensii și tot ceea ce înseamnă asistență socială. Partea de investiții nu se atinge. Am găsit cheltuieli din care putem reduce: combustibil cu 20% și deplasări interne și externe. Atât putem face noi acum Ministerul Muncii. Nu avem o cifră finală. Am identificat ce putem face să susținem activitatea respectivă”, a spus ministrul Muncii, miercuri.

Vouchere 2023. Ce poţi cumpăra cu cardul de 250 de lei pe care românii săraci l-au primit înainte de Paște. Amenzi uriaşe pentru cine îşi ia ţigări sau alcool
Pensiile au intrat înainte de Paşte

„Am luat această decizie și am implementat-o, să comprimăm calendarul plăților astfel încât vineri seniorii României au intrat deja în posesia banilor, cei cu plata pe card, iar astăzi se închide plata pentru ceilalți. Am dorit să îi sprijinim să facă mai devreme cumpărăturile. Și voucherele au intrat”, a spus ministrul.

Legea pensiilor, în grafic

„Nu este nicio întârziere la această reformă. Avem trei variante, vom discuta cu ele în coaliție, după aceea le vom discuta cu partenerii sociali. Noul draft al legii a fost trimis la Banca Mondială, după care reluăm discuțiile”, a declarat Marius Budăi.

Boloș: Reforma pensiilor speciale cerută de CE necesită tăieri între 5% și 10%
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a făcut câteva precizări importante legate de reforma pensiilor speciale.

Marcel Boloș a declarat că reforma pensiilor speciale nu se poate face cu mănuși de catifea.

Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări cu privire la aceste pensii după ce a avertizat că ”șubrezim economia cu majorările de salarii și pensiile bugetarilor”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

EXCLUSIV VIDEO Marcel Boloş lasă de înţeles că ar apela la varianta concedierilor în sistemul bugetar: „Revizuirea salariilor este imposibil de făcut. A doua variantă este revizuirea numărului de bugetari”
Boloș a mai precizat că guvernul trebuie să facă reforme dure astfel că pensiile speciale vor trebui reduse cu între 5 și 10% astfel încât cheltuiala de 37 miliarde de lei să ajungă la 27 de miliarde de lei.

Oficialul a mai precizat că pașii făcutți au fost apreciați de Comisie dar că impactul de 0,01% rezultat în urma mici reforme a pensiilor speciale nu este duficient.

Ministrul a mai explicat că în unele state europene cheltuielile bugetare nu depășesc 20%. Marcel Boloș a precizat, la postul de televiziune Digi24, că după sărbătorile de Paști, va avea loc o întâlnire tehnică cu Comisia pentru a stabili următorii pași

Tăieri de salarii. Marcel Boloș a explicat care sunt variantele României

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloş, a detaliat angajamentele luate de România în PNRR referitoare la sustenabilitatea financiară.

Ministrul a vorbit despre măsurile care sunt analizate pentru a atinge aceste jaloane şi ce categorie de români pot fi afectaţi.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României.