Marius Budăi, condiţia obligatorie pentru majorarea pensiilor: „Lucrurile nu se fac peste noapte”

Ministrul Muncii a precizat că cei de la Comisia Europeană, în urma discuţiile pe care le-a avut în ultimele două zile la Bruxelles, au fost de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

17 mai 2023, 17:08
Marius Budăi, condiţia obligatorie pentru majorarea pensiilor: „Lucrurile nu se fac peste noapte”

Marius Budăi a spus că acest prag nu va fi înlocuit cu nimic altceva, CE nu a cerut nimic în acest sens. „Este o reformă unde trebuie să avem în cadrul reformei rezolvarea inechităţilor, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei”, a completat social-democratul.

„Toată lumea s-a obişnuit să dea vina pe Bruxelles. Poate o să vi se pară cumva îndrăzneţ ceea ce spun, eu am avut două zile de discuţii extrem de constructive, însă mă duc să repar acum alte prostii care au fost scrise în PNRR. Un perete pus majorării de la pensii şi rezolvările inechităţilor printr-un prag că e 9,4, că e 9,8, că e 15 sau 20, nu există în niciun stat membru”, a afirmat Marius Budăi, miercuri la Antena 3.

Întrebat dacă va fi eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru heltuielile cu pensiile, ministrul Muncii a răspuns: „Va fi eliminat în momentul în care avem reforma pensiilor”.

„Am obţinut să facem o reformă corectă care să aibă predictibilitate, să fie legată de evoluţiile macro-economice, să avem o reformă corectă şi cum trebuie să fie. Au fost de acord şi da, nu se va mai regăsi acest plafon. Nu s-a întâmplat nimic până acum pentru că nu s-a redeschis oficial renegocierea şi nu neapărat o renegociere pe ansamblu a PNRR, ci acea flexibilizare a PNRR cum ştiţi că în februarie, martie anul trecut domnul comisar european de muncă Nicolas Schmit a venit în România să susţină această necesitate. După cum ştiţi ne-am luat parteneri europeni în aşa-zis război al renegocierii cu Comisia Europeană, sindicatele europene la nivelul conducerii acestora au transmis o scrisoare oficial anul trecut în susţinerea a ceea ce spun eu vizavi de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Deci nu am stat, dar lucrurile nu se fac peste noapte. E o vorbă la noi – că aruncă unul un bolovan şi după aceea trebuie să stea 10 să îl scoată înapoi. Cam aşa se întâmplă”, a completat Budăi.

Noi vești despre pensiile românilor. Marius Budăi, anunț de ultimă oră: „Comisia Europeană a fost de acord”
El a adăugat că acest plafon nu va fi înlocuit cu un alt indicator sau altceva. „Nu se înlocuieşte cu nimic acest plafon. Este o reformă unde trebuie să avem în cadrul reformei rezolvarea inechităţilor, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei. Nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic. O reformă corectă şi nu avem nevoie, pentru că şi ei au rămas miraţi când au văzut acea asumare în PNRR. Nu există în alte ţări”, a mai precizat Budăi.

Ciucă: Avem primele concluzii ale delegaţiei conduse de ministrul Marcel Boloş: În acest moment avem deja agreat împreună cu Comisia Europeană aprobarea pentru proiecte de investiţii în valoare de 10 miliarde de euro din Cadrul financiar 2021-2027

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri în şedinţa de Guvern primele concluzii ale delegaţiei conduse de ministrul Marcel Boloş, el arătând că în acest moment au deja agreat împreună cu Comisia Europeană aprobarea pentru proiecte de investiţii în valoare de 10 miliarde de euro din Cadrul financiar 2021-2027 iar prin aceste sume vor putea să finanţeze proiecte de infrastructură de transport, apă şi canalizare, precum şi proiectele din domeniile sănătăţii, educaţiei şi mobilităţii urbane.

Vouchere alimente 2023. O nouă tranşă de 250 de lei pentru românii defavorizaţi

”Avem deja primele concluzii ale delegaţiei conduse de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, aflat la Bruxelles şi în acest moment avem deja agreat împreună cu Comisia aprobarea pentru proiecte de investiţii în valoare de 10 miliarde de euro din Cadrul financiar 2021-2027”, a spus şeful Executivului. Ciucă a precizat că ”prin aceste sume vom putea să finanţăm proiecte de infrastructură de transport, apă şi canalizare, precum şi proiectele din domeniile sănătăţii, educaţiei şi mobilităţii urbane”. ”Ca atare, toate aceste chestiuni vor trebui concretizate în decizii guvernamentale şi ne vom ţine de acest calendar pentru că şansa noastră dee a continua îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare şi a reformelor asumate este să atragem toţi banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziţie prin PNRR precum şi prin fondurile de coeziune”, a spus Ciucă.