Marius Budăi, noi detalii despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR. Au trimis la Bruxelles niște lucruri aberante”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu noi detalii legate de creșterea vârstei de pensionare pentru români.

20 mart. 2023, 12:12
Marius Budăi, noi detalii despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR. Au trimis la Bruxelles niște lucruri aberante”

Marius Budăi, despre vârsta de pensionare: „Mi se pare halucinant ce găsesc în PNNR”

„Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR, acest PNRR scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă. Nu au vrut să dezbată cu partidele din opoziţie, nu înţeleg nici asta pentru că şi partidele din opoziţie de la acea vreme reprezentau cetăţenii români. Dar n-au dezbătut nici cu societatea civilă, nici cu partenerii sociali, nimic, şi acum mă uit şi mi se pare halucinant ceea ce găsesc acolo pentru că mi-am pus mie de foarte multe ori întrebarea ‘au trimis la Bruxelles nişte lucruri aberante fără să ştie ce trimit sau au trimis cu bună credinţă, urându-i pur şi simplu pe cetăţenii români?'”, a spus Marius Budăi, duminică, la Antena 3 CNN.

Citește și Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre pensionarea femeilor în România: ”Dacă îi prelungești vârsta de pensie îi interzici dreptul la pensie”

Marius Budăi a explicat că nu putem compara situația cetățenilor români cu a celor din țările de vest. „Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania. Speranţa de viaţă a noastră, a cetăţenilor români, nu este nici pe aproape de speranţa cetăţenilor din ţările de vest. Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a mai spus ministrul Muncii.

Egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii este un lucru asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.  Legea intrată în vigoare în 2010 spune că vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. În prezent vârsta de pensionare este de 62 de ani. Însă în Planul Național de Redresare și Reziliență guvernanții și-au asumat egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani, până în anul 2035.

Marius Budăi, despre vârsta de pensionare: „Au pus carul înaintea boilor”

Ministrul Budăi spune că nu va permite ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească și precizează că legislația prevede ca până în 2023 vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va crește la 63 de ani.

„Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem…”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.