EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”

Rezolvarea inechităţilor la pensii reprezintă o prioritate pentru Ministerul Muncii, dă asigurări ministrul Marius Budăi.

28 dec. 2022, 12:47
EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”

Marius Budăi a declarat, într-un interviu la România TV, că rezolvarea inechităţilor la pensii nu se poate face peste noapte şi că necesită doi paşi de urmat.

Ministrul Marius Budăi anunţă rezolvarea inechităţilor la pensii

Întreaga anvelopă bugetară pe care o punem la dispoziţia seniorilor este de 16,5%. 12,5% majorare, după care vin majorările de venituri din pachetele sociale. Trebuie să vă uitaţi la bugetul de stat pentru că avem pensia minimă şi mai ridicăm acolo un procent. Ajungem la 8,34%. Dacă vreţi să ducem discuția spre 9,4%, trebuie să atasăm şi 9,15% şi o să vedeţi că suntem la 9,4%.

Gândirea noastră social-democrată este să facem mai bine pentru cetăţeni. Mă bazez pe fapte si pe experiența din 2022, când a trebuit să fim proactivi şi să luăm acele masuri care sa vină urgent in sprijinul cetăţenilor. Trebuie să luăm în calcul şi cât ne costă compensarea din energie, spijin pentru încălzirea locuinței 2022-2023. Cheltuielile sunt mult mai mari.

Citeste si Vouchere 2023. Bani mai mulţi pe card din ianuarie pentru cei mai amărâţi români. Anunţul ministrului Budăi despre banii pentru alimente şi facturi!

În momentul în care discutăm despre pensii, rezolvarea inechităţilor trebuie sa fie pe locul 1. Va fi pe locul 1, dar sigur ca va veni şi cu un impact bugetar. Vom vedea daca România îşi permite acel impact bugetar, să rezolve aceste inechităţi, dar asta nu inseamnă ca nu trebuie să pornim de undeva.

Inechităţile le vom rezolva. Se rezolvă în doi paşi: un act normativ – noi îl avem, legea 127. Că poate fi îmbunătăţită, ştim cu toţi că orice este perfectibil. Al doilea pas este impactul bugetar. După o perioadă atât de grea, noi, PSD, când am venit la guvernare, am avut de stins foarte multe incendii. Trebuie să vedem România ca ţară când îşi va rezolva din punct de vedere financiar aceste inechităţi.

Avem calcului de la momentul legii 127 care mai trebuie actualizat. Însă a trebuit sa venim la guvernare si sa reluăm de undeva. Putem fi de acord, indiferent de cât de cârcotaşi putem fi, că nu se putea rezolva într-o noapte totul”, a explicat ministrul Muncii la România TV.

Impactul negativ pe care acceptul angajatului de a lucra pe salariul minim îl are asupra pensiei

Şi tot referitor la pensii, Marius Budăi a reiterat necesitatea ca oamenii să nu mai accepte să lucreze pe salariul minim, acest lucru afectând semnificativ nivelul pensiei. Ministrul a atras atenţia că şi în prezent sunt mulţi cetăţeni care se complac în acest tip de situaţii. Mai exact, aceştia consimt să aibă salariul minim trecut în cotractul de muncă, dar în mână să încaseze o sumă semnificativ mai mare.

Citeste si EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi anunţă pachetele de sprijin pentru populaţia vulnerabilă, valabile în 2023

Foarte mulți cetăţeni vin şi spun că au muncit 35-40 de ani. Am văzut zeci de mii de doare filă cu filă. Oamenii ne spun că au 35-40 de ani, dar 20 de ani sunt pe pensie de invaliditate. Chiar daca ar fi asa, eu am facut multe apeluri si am spus nu vă mai complaceţi să lucraţi pe 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână.

Oamenii spun: am avut salarii foarte mari. Păi da, dar în mână, nu pe hârtie. Am găsit cetăţeni care, timp de 20 ani, au fost şi obligaţi, dar şi acum cer acelaşi lucru, gândindu-se că nu mai ajung la vârsta senioratului, şi au lucrat cu o pătrime la salariul minim sau, în cel mai bun caz, la normă întreagă cu salariul minim.

Semnalele noastre sunt că şi acum se întâmplă astfel de lucruri, însă cand merg in control colegii de la Inspecţia Muncii, angajaţii nu declară nimic. Când este întrebat un angajat ce salariu are, el spune că are salariu minim. Eu sunt sigur că mulţi dintre cei care lucrează cu salariul minim pe hârtie nu are venitul cu care merge acasă”, a detaliat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a explicat, totodată, şi logica salariului minim.

Salariul minim îl dau unui angajat când este necalificat. Îl ţin la mine în firmă un an, doi. Păi dacă e necalificat, nu îmi aduce productivitate. Care este logica să îl ţin 25-35-40 de ani la salariu minim? De ce acel om se complace în situaţia asta? Nu mai suntem în anii 2000, când ne spuneau unii angajatori: dacă nu îţi convine, mai am o sută care aşteaptă afară. Acum este o criză a forţei de muncă.

Unii spun că: am nevoie de bani acum, nu ma interesează cât am pe hârtie. Apoi, când ajung la pensie, strigă că au pensie mica. Cetăţenii trebuie să conştientizeze că degeaba spun că nu or să ajungă la vârsta pensionării. Uitaţi că ajung la vârsta pensionării şi apar problemele astea„, a conchis ministrul Muncii.