Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, joi, că nu poate să le facă nicio promisiune profesorilor care amenință cu grevă generală de luni, privind mărirea salariilor.

18 mai 2023, 14:50
Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”
Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari. Ministrul Muncii a subliniat că legea salarizării nu se poate face peste noapte și că ministerul nu are un sac de bani pe care să-l împartă la toată lumea.

Citește și Școlile se închid de luni. Profesorii intră în grevă pe termen nelimitat. Sindicaliștii din Educație merg la negocieri la Ministerul Educației, dar nu vor discuta despre salarii

Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari

„Cu siguranță că cerințele lor sunt îndreptățite. Discutăm și avem toată deschiderea. Vom dezbate aceste aspecte odată cu discuțiile pe legea salarizării.(…) Din păcate nu o putem face peste noapte. Avem deja materiale de la toate ministerele de linie, le-am înaintat și la Banca Mondială, facem analize de impact după care stăm iar la masă și discutăm”, a declarat Marius Budăi, la Digi24.

Reacția ministrului a venit la scurt timp după ce e sindicatele din învățământ au anunțat că începând de luni vor intra în grevă generală.

Întrebat dacă există posibilitatea creșterii salariilor profesorilor, Marius Budăi a răspuns: „Asta trebuie discutat foarte serios. Nu emit nicio ipoteză până nu vedem analizele de la Banca Mondială, până nu discutăm cu Comisia și cu Ministerul de Finanțe. (…) Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi. Trebuie cu toții în coaliție și în Guvern să luăm o decizie. E foarte simplu să te scapi de o responsabilitate.”

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială.

„Pot fi făcute discuţii şi au fost făcute discuţii. Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi PSD acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate. Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere, o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării. Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”, a afirmat Marius Budăi, la Antena 3.

Citește și Decizie-surpriză privind greva generală din Educație: toate cadrele didactice vor veni la școală, de luni / Profesorii nu mai ies în stradă