Marius Nica: România va termina anul cu o absorbţie de 5% a banilor europeni

România va termina anul cu o absorbție de 5% a banilor europeni, reprezentând 1,23 miliarde euro, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.
Filip Stan
14 dec. 2017, 09:42
Marius Nica: România va termina anul cu o absorbţie de 5% a banilor europeni

„România va termina anul acesta cu un procent de 5% absorbție. Comisia Europeană va rambursa până în 31 decembrie sumele pe care le-am trimis la Buxelles. Este un rezultat mulțumitor dacă ne raportăm la evoluția anului 2016. Estimez că vom avea 1,24 miliarde euro la finalul anului. Este un rezultat care nu ne satisface în perspectiva anului 2018. Per total, împreună că Politica Agricolă Comună, procentul de absorbție la sfârșitul anului va fi undeva la 10%”, a spus Nica.

El a precizat că cifra de 1,1% anunțată de Comisia Europeană reprezenta o situație la nivelul lunii august.

România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014-2020, reprezentând 400,4 milioane euro, în condițiile în care state precum Bulgaria și Polonia au avut 7,5%, respectiv 6,5%, potrivit datelor Comisiei Europene.

Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 241,9 milioane euro.

Țările care au cheltuit mai puțin decât România din fondurile structurale și de investiții sunt Austria, cu 0,3%, și Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia — cu 10,9%, Lituania — cu 9,1% și Estonia — cu 8,4%.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat recent, la Oradea, că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, „nu este unul rău”.

Reprezentantul Guvernului s-a referit la o întâlnire recentă cu toți miniștrii fondurilor europene din UE, pentru perioada 2014-2020, unde, afirma el, „20 din 27 de state membre s-au plâns de același lucru: de birocrație, de audit, de proceduri greoaie în implementarea fondurilor europene”.

„Există o bază de date online care reflectă absorbția la zi. Și o să vedeți că România ocupă, în acest moment, în ceea ce privește fondurile de coeziune un loc 19 sau 20, din 27 și că diferențele dintre toate statele membre, din graficul actualizat, nu sunt mai mari de 200-300 de milioane de euro. Dacă vrem să fim corecți și onești, haideți să ne raportăm la date oficiale. Nu consider că România este — așa cum se vehiculează — cu mult în urma celorlalte state europene. Într-adevăr avem probleme față de alte state membre în implementarea proiectelor de infrastructură, fie că vorbim de achiziții, de contestații, de fraude. Dar în acest moment, datorită procedurilor impuse de UE, toate statele membre se află într-o poziție, să spunem, mai sus sau mai jos, dar nu cu o diferență semnificativă. Adică sunt state membre mult mai puternice decât România, cu experiență de zeci de ani în UE, dar care sunt după noi în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Sunt convins că la sfârșitul acestui an, România va fi undeva la jumătatea clasamentului. (…) Împreună, sunt convins că vom reuși ca în 2023 România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene”, a declarat ministrul Marius Nica.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a fost prezent joi la conferința organizată de Societatea Academică din România și Transparency International pe tema parteneriatului și a rezultatelor colaborării dintre entitățile implicate în Pactele de integritate.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Ce nu are voie să decidă comitetul executiv al asociației de proprietari. Puțini locatari știu acest detaliu și ajung să plătească fără să vrea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ajutorul de care mulți părinți nu știu! Ce poate primi lunar o familie monoparentală în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile