Marius Vasiliu creează haos la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene chiar înainte depunerii PNRR la Bruxelles

Secretarul de stat le-a comunicat tuturor celor 18 directori și șefi de serviciu din MIPE că pe data de 3 iunie 2021 va avea loc o ședință de lucru privind analiza gradului de încărcare a sarcinilor structurilor din minister.

28 mai 2021, 11:10
Marius Vasiliu creează haos la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene chiar înainte depunerii PNRR la Bruxelles

Marius Vasiliu, omul lui Grindă cu legitimaţie la USR, a creat un adevărat haos în ministerul lui Cristian Ghinea. În această perioadă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este locomotiva cabinetului Cîțu ca urmare a faptul că Planul Național de Redrersare și Reziliență (PNRR) trebuie elaborat și trimis la Bruxelles până pe 31 mai 2021 de către ministrul Cristian Ghinea și echipa sa, scrie puterea.ro.

Dar, în aceste zile locomotiva denumită MIPE este trasă pe linie moartă de o decizie incredibilă și aberantă a secretarul de stat Marius Mihai Vasiliu. Acesta le-a comunicat joi, 27 aprilie 2021, tuturor celor 18 directori și șefi de serviciu din MIPE că pe data de 3 iunie 2021 va avea loc o ședință de lucru privind analiza gradului de încărcare a sarcinilor structurilor din minister.

Motivul este “misiunea de audit hoc cu tema Analizarea gradului de încărcare cu sarcini a structurilor din cadrul Ministerului Investitiilor și Proiectelor Europene”. Ca atare, Marius-Mihai Vasiliu le-a transmis că la această întâlnire să prezinte “rapoartele de activitate ale salariaților din subordine privind desfășurarea activității în regim de telemuncă/muncă la domiciliu, pe suport de hârtie, aferente perioadei februarie-aprilie 2021”.

Practic, fiecare dintre cei 18 directori și șefi de  serviciu din MIPE trebuie să facă raport de activitate la fiecare din cei peste 1.400 de angajați ai ministerului, dar, atenție, pe suport de hârtie, deși au fost în regim de telemuncă/muncă la domiciliu, adică au lucrat on-line. În loc ca directorii și șefii de serviciu împreună cu toți anagajați să fie implicați până peste cap în finalizarea PNRR, secretarul de stat Marius Vasiliu s-a trezit să analizeze activitatea fiecărui angajat.

Potrivit informațiilor Puterea, prin această evaluare, Marius Vasiliu vrea să reorganizeze ministerul, adică să-i trimită în şomaj pe cei care nu sunt agreați politic. De fapt, acest haos creat prin această decizie este similar cu scandalul uriaș făcut anul trecut de acesta împreună cu Ștefan-Grindă la Ministerul Dezvoltării unde a vrut să dea afară peste 250 de angajați doar pe motivul că erau acolo de mult timp și că unii veniseră pe vremea PSD.

Cine este Marius Vasiliu

Despre Marius Vasiliu se știe că a fost scos pe piața administrației centrale de Anca Boagiu când aceasta era ministrul Integrării Europene, fiindu-i consilier. Ulterior, prin venirea PNL la guvernare în 2019, Vasiliu a ajuns mână dreaptă a ministrului Ion Ştefan-Grindă la Dezvoltare, de unde anul acesta a fost promovat de USR ca secretar de stat la Investiţiile și Proiectele Europene.

Acum, Vasiliu care, în 2019, s-a “remarcat” ca membru USR Sector 3 prin faptul că a fost telefonist la alegerile europarlamentare, a întors armele şi îi critică pe liberali pentru modul cum fostul ministru al Fondurilor Europene a pregătit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ca dovadă a încrederii de care s-a bucurat actualul secretar de stat de la Investiţii și Proiecte Europene în rândul liberalilor este faptul că Vasiliu a fost impus în mai multe comitete şi consilii ale unor organisme ale statului.

Pe lângă salariul de la Ministerul Dezvoltării, care în 2020 s-a ridicat la 155.000 de lei, adică vreo 13.000 de lei pe lună, Marius Vasiliu a mai încasat bani pentru activitatea sa din cadrul Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (EXIMBANK), a Comisiei speciale de retrocedare a ANRP, a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.

Concret, pentru activitatea la EXIMBANK i-au intrat în conturi circa 129.000 de lei (adică 10.000 de lei lunar), 29.000 de lei pentru ANRP, 24.000 de lei pentru Comitetul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială şi circa 16.000 de lei pentru ANL. În total, 198.000 de lei pentru prezenţa sa în cele patru consilii şi comitete.

Practic, anul trecut USR-istul sub acoperire al lui Grindă a încasat vreo 353.000 de lei, ceea ace a reprezentat circa 30.000 de lei pe lună, adică vreo 6.000 de euro. Acum este secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu 9.000 de lei pe lună, plus încă  vreo 19.000 de lei este membru în CA la Eximbank.

Scandal între George Simion şi Cristian Ghinea despre PNRR. „Ştiţi că va veni iar FMI-ul. Avem 14 miliarde de euro bani gratis. Nu există FMI la PNRR!”
Marius Vasiliu anunţă tăieri de salarii: „Nu este suficientă ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare,trebuie o reformă profundă care să elimine inechităţile”

Marius Vasiliu consideră că „modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului  la muncă egală, plată egală. Nu este suficientă doar ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare, ci trebuie ca aceste modificări să fie rezultatul unei reforme profunde care într-adevăr să elimine inechităţile din sistemul de salarizare, prin eliminarea egalităţilor nedrepte date de actuala formă care se bazează de fapt pe principiul „funcţii egale, plată egală”, nu „la muncă egală, plată egală”.

Marius Vasiliu a susţinut în acest sens punctul de vedere al MIPE, unul de altfel în acord cu Programul de Guvernare, dar mai ales cu reformele propuse în PNRR, care văd această schimbare a principiilor de salarizare la pachet cu reforma funcţiei publice, se menţionează în comunicat.

În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate în mod obiectiv fiind necesare corelări între muncă şi nivelul de salarizare din sistemul public. „De asemenea, este nevoie de o evaluare a justeţei cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile în administraţia publică se reflectă în salarizarea întregului personal implicat în desfăşurarea activităţilor, respectiv în îndeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care funcţionarii sunt remuneraţi din fonduri naţionale.

Cristian Ghinea: „PNRR în acest moment înseamnă documente de lucru pe capitole aflate în diverse stadii de lucru cu Comisia Europeană”