10.000 de persoane, printre care si liderii partidelor de opoziţiei şi ai Platformei România 100, au protestat în Piaţa Victoriei

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei, unde au avut loc noi proteste faţă de modificarea legilor justiţiei. Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş. Mai mult, manifestaţii antiguvernamentale au fost anunţate şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris.

10 dec. 2017, 11:42

UPDATE 22.00: Protestele din Piaţa Victoriei, la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane, s-au încheiat după mai bine de patru ore.

După ora 21.30, oamenii au început să se retragă, iar circulaţia rutieră a fost reluată în jurul orei 21.45.

Manifestaţia a început după ora 18.00, când în Piaţa Victoriei au sosit, printre primii manifestanţi, liderii PNL şi ai USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai Guvernului tehnocrat – Raluca Prună, Vlad Voiculescu, Dragoş Pâslaru, Violeta Alexandru.

UPDATE 20.30: Protestatarii din București, 10.000 la număr acum, cer jandarmilor, prin vocea celor care sunt în față, ca aceștia să mute gardurile care delimitează centrul pieței de șosea și trotuarul din fața Guvernului.

UPDATE 20.15: La Sibiu, oamenii s-au adunat, ca de obicei, în faţa Magazinului Dumbrava din apropierea zonei centrale, iar la ora 19.30 au pornit în marş pe principalele artere până în Cartierul Hipodrom, traseu consacrat deja de la prostestele din februarie.

Protestatarii au pancarte cu mesaje antiguvernamentale, iar din litere mari au format mesajele „România fără penali” şi „România fără PSD”. Se scandează „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”. În drumul lor, manifestanţii vor trece prin faţa clădirii în care funcţionează Tribunalul, Judecătoria, dar şi Parchetele.

Protestul este autorizat până la ora 22.00.

La Iaşi, peste 250 de oameni protestează în centrul oraşului. Oamenii s-au adunat în Piaţa Unirii începând cu ora 18.00 şi au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi fluiere şi vuvuzele. Protestatarii scandează „PSD, ciuma roşie”, „Nu la guvernare, hoţii la-nchisoare”, „Legile voastre, nişte dezastre” şi „Fiţi atenţi la buzunare, hoţii sunt la guvernare”. Ei au pancarte cu mesaje precum „Dragnea, demisia”, „Terminăm ce-am început în 89” şi „Jos copitele de pe Justiţie”.

De asemenea, la manifestaţie participă şi filosoful Mihail Şora, în vârstă de 101 ani, care în urmă cu două săptămâni a luat parte la manifestaţia de la Alba Iulia.

De asemenea, la Braşov aproximativ 350 de oameni protestează în Piaţa Sfatului.

UPDATE 19.45: Protest cu horă și colinde în centrul Timisoarei: cu „Don’t worry be happy” și „Walking in the winter wonderland” pe fundal, câțiva timișoreni adunați la protest în Piața Victoriei din Timișoara au făcut o horă și au început să scandeze mesaje la adresa guvernului.

Aproximativ 300 de timișoreni au ieșit la protest, scandând „PSD ciuma rosie”, „Justitie, nu coruptie”, „DNA sa vina sa va ia”. Însotiti de jandarmi, protestatarii au decis sa mearga in mars spre catedrala, unde sa tina un moment de reculegere pentru Regele Mihai I.

UPDATE 19.05: În jurul orei 19.00, traficul în Piaţa Victoriei a fost restricţionat. Astfel, a fost închisă circulaţia pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei şi pe strada Paris. Traficul a fost deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.

Numărul forțelor de ordine a crescut. În Piața Victoriei a apărut și Jandarmeria călare.

UPDATE 19.00: La Cluj aproximativ 700 de oameni au ieșit la protest.

UPDATE 18.57: Aproape o sută de gălățeni au ieșit, duminică seara, în stradă, pe platoul din fata sediului Prefecturii, pentru a protesta față de modificările la legile justiției. Protestarii scandeaza lozinci precum „Justitie, nu coruptie”, „Uniti, salvam toata Romania, „Demisia” sau „Anticipate”. Ei au adus un banner pe care scrie #Va vedem, dar și un steag de mari dimensiuni al Uniunii Europene care a fost purtat prin diferite zone ale Europei de când au început acțiunile de protest.

UPDATE 18.30: Câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, duminică seară, unde au loc noi proteste faţă de modificarea legilor justiţiei. Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat duminică înfinţarea unui partid politic. Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris.

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Victoriei după ora 18.00, iar la această oră în faţa Guvernului se află câteva sute de oameni care scandează „Justiţie, nu corupţie”, „PSD, ciuma roşie”, „Demisia” şi Hoţii.

Protestatarii ar urma să plece într-un marş de comemorare a Regelui Mihai, până în piaţeta Regelui, aflată în apropierea Pieţei Victoriei, unde vor să aprindă lumânări şi să depună flori.

În faţa Guvernului se află, alături de protestatari, şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100, între care foşti miniştri ai Cabinetului Cioloş.

Ei au venit împreună, după o conferinţă de presă susţinută de Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş alături de organizaţiile civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliţiei aflate la guvernare şi, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE legilor justiţiei.

„România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea (…) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie, şi imediat ce capturează aceste instituţii numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii şi care încearcă se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie”, a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Cu câteva ore înaintea acestei conferinţe de presă, fostul premier Dacian Cioloş a anunţat că din Platforma România 100 se va desprinde în curând un partid politic, despre care a spus că va fi capabil să se prezinte la următoarele alegeri, „indiferent când vor avea ele loc”, şi care va colabora cu partidele cu care împărtăşeşte aceleaşi valori.

Marş de comemorare a Regelui Mihai şi protest în Piaţa Victoriei

Organizatorii evenimentului din Capitală au anunţat un protest împotriva modificării legilor Justiţiei, care ar duce la afectarea independenţei procurorilor.

„Este începutul dictaturii hoției în România și e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu și a lui Adrian Năstase, furtul din banii noștri va redeveni normă acceptată și nepedepsită a comportamentului politic, iar hărțuirea magistraților independenți va fi un fapt cotidian. Noi toți vom continua să sărăcim și să trăim într-o țară fără spitale, fără școli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorități publice abuzive, incompetente și corupte. (…)

Nu avem voie să acceptăm întoarcerea în trecutul întunecat al României. Duminică, 10 decembrie 2017, ora 18.00, vom ieși în stradă din nou”, anunţă cele aproape 40 de organizaţii care au semnat manifestul.

Manifestatii similare sunt anuntate si în alte orase din tara si din strainatate.

IN TARA

Alba Iulia (in fata prefecturii), Arad (la primarie), Bacau (in Piata Tricolorului), Baia Mare (in Piata Revolutiei), Bistrita (in fata prefecturii), Brasov (in fata prefecturii), Braila (la primarie), Constanta (in fata prefecturii), Craiova (in Piata Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandistilor), Galati (prefectura), Iasi (in Piata Unirii), Petrosani (la Casa de Cultura), Ploiesti, Oradea (in Parcul Titan), Ramnicu Valcea, Satu Mare (Palatul Justitiei), Suceava (prefectura), Targu Mures (prefectura) si Timisoara (in Piata Operei).

IN STRAINATATE

Fribourg, Elvetia (Piata Georges-Python), Londra (in fata ambasadei romane), Milano (Consulat), Bilbao (Plaza Circular) si Paris (Place de la Republique).