Marş împotriva fricii, la Bruxelles: Primarul Capitalei şi ministrul de Interne cer amânarea manifestaţiei

Primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, și ministrul de interne belgian Jan Jambon au făcut sâmbătă apel la populație să nu participe duminică, la Bruxelles, la un marș programat împotriva fricii de atentate teroriste, din rațiuni de securitate.

26 mart. 2016, 15:32
Marş împotriva fricii, la Bruxelles: Primarul Capitalei şi ministrul de Interne cer amânarea manifestaţiei

„Dat fiind nivelul 3 (din 4) de alertă care rămâne în vigoare, date fiind anchetele în curs de desfășurare (…) și ținând cont de mobilizarea și capacitatea forțelor de poliție de pe teren (…) dorim să-i invităm pe cetățeni să nu manifesteze mâine (duminică)”, a declarat într-o conferință de presă primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, invitându-i pe oameni „să-și amâne manifestația pentru câteva săptămâni”. Potrivit AFP, ministrul de interne Jan Jambon sprijină această inițiativă.

Însă postul belgian RTBF a relatat că organizatorii nu sunt încă la curent cu acest apel și, prin urmare, nu există momentan informații referitoare la o eventuală anulare a evenimentului. Organizatorii marșului anunțaseră în cursul zilei de sâmbătă că, „dat fiind numărul potențial foarte mare de cetățeni prezenți duminică la eveniment și elanul de solidaritate din jurul acestei inițiative cetățenești, a fost luată decizia să se înceapă printr-un sitting în jurul Bursei, iar apoi oamenii să se reunească pentru marș”.

Marșul ar urma să aibă punctul de plecare pe strada Dansaert, apoi oamenii se vor îndrepta spre Gare du Nord, planul fiind acceptat de toate autoritățile implicate, potrivit unuia dintre organizatori. În fața clădirii Bursei din Bruxelles vor fi amenajate locuri de reculegere, la fel și în fața centrului cultural Beursschouwburg și în alte două puncte.

Citeşte şi Ţările Uniunii Europene vor îmbunătăţi cooperarea cu serviciile de informaţii în lupta cu terorismul

Evenimentul va începe printr-un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor de marți din Bruxelles, soldate cu 31 de morți și circa 300 de răniți. Martorii atacurilor de la aeroportul internațional Zaventem și de la stația de metrou Maelbeek vor lua cuvântul. Apoi, manifestația va cuprinde câteva minute de vacarm, pentru a demonstra „că Belgia este încă în picioare” și că belgienii nu se lasă îngenunchiați în fața actelor de barbarie, mai scrie sursa citată.

Duminică, în Piața Bursei din Bruxelles, urmează să fie comemorate victimele atentatelor de marți din metroul din Bruxelles și de la aeroportul internațional Zaventem, soldate cu 31 de morți și circa 300 de răniți. Nicio geantă, rucsac, pungă de plastic, geantă sport sau de orice alt tip nu vor fi admise în Piața Bursei, a anunțat poliția belgiană, care a insistat ca oamenii să le lase acasă.