Marş în memoria victimelor de la Colectiv. Oamenii au aprins lumânări şi au adus flori la locul tragediei. S-a cerut demisia lui Arafat

Câteva mii de persoane s-au adunat, miercuri seara, în Piaţa Bucur pentru a comemora victimele incendiului din clubul Colectiv. Unii dintre participanţi au purtat bannere cu mesaje prin care cereau demisia şefului DSU, Raed Arafat.

30 oct. 2019, 18:06

Oamenii au păstrat un moment de reculegere şi au aprins lumânări la monumentul ridicat în memoria victimelor.

Participanţii au pornit pe traseul: Piaţa Unirii – Splaiul Unirii – Strada Bucur – Parcul Bucur. Pe o pancartă de mari dimensiuni purtată de oameni scria: „#COLECTIV”, „Capul lui Arafat vrem!” şi „Arafat – demisia”. Un alt text de pe aceeaşi pancartă este o declaraţie a lui Raed Arafat din 2018: „Putem demonstra orice secundă că intervenţia de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte ţări din jurul nostru”.

„Fiecare om, dacă este responsabil de ceea ce face, ar fi un mare pas înainte pentru toată ţara. Toată lumea şi-ar face treaba şi nu am mai avea problemele pe care le avem. În loc să stăm să facem poze şi să vorbim la telefon, ar trebui să coordonăm o intervenţie, de exemplu”, a declarat Adrian Albu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

Adrian Albu a adăugat că Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba (33 de ani), decedat în urma incendiului din Colectiv, nu a mai apucat „să vadă dreptatea făcută”. Jean Chelba a murit în ianuarie, la vârsta de 68 de ani.

„Sper să nu se întâmple ca la alte dosare, cum ar fi ‘Revoluţia’ sau ‘Mineriada'”, mai spune Adrian Albu.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la comemorarea Colectiv: Strigătele disperate ale unor copii răsună şi azi

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul – 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. „

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone.

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Colectiv GALERIE FOTO


loading...