Marşul „Oraşul accesibil pentru oameni!”, organizat pe 4 iulie, în București

Marșul "Orașul accesibil pentru oameni!" va avea loc, pe 4 iulie, în București, cu scopul atragerii atenției asupra problemei accesului pietonilor la spațiul public.

24 iun. 2015, 19:10
Marşul „Oraşul accesibil pentru oameni!”, organizat pe 4 iulie, în București

Pe 4 iulie, începând cu ora 10.00, pornim în Marșul Orașul accesibil pentru oameni! — Părinții care vor să-și crească copiii într-un oraș uman, persoane cu dizabilități care vor un trai independent și un oraș incluziv, oameni care nu mai vor să fie hăituiți și agresați de traficul motorizat urban, persoane vârstnice care nu vor să se mai teamă de gropi, șantiere, bălți și trotuare înzăpezite, șoferi care înțeleg că, înainte de orice, trotuarul și spațiile pietonale sunt ale pietonilor, bicicliști care înțeleg că nevoile pietonilor trebuie respectate„, se arată într-un comunicat al Active Watch.

Protestul va începe de la Piața Victoriei și se va încheia în Piața Universității.

În București, administrația publică continuă să ignore problema care îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni — accesul pietonilor la spațiul public. Problemele care ne scot în stradă sunt unele de care ne lovim zilnic, dar pe care administrația publică nu înțelege să le rezolve urgent„, arată sursa citată.

Printre problemele semnalate de inițiatorii marșului, se numără: mașinile parcate pe trotuar, persoanele cu dizabilități nu pot accesa independent spațiul public, persoanele vârstnice, persoanele cu deficiențe de vedere sau copiii care deprind mersul pe jos sunt puși în pericol de gropile, cablurile și mobilierul urban ce populează abuziv trotuarele, trecerile de pietoni blocate de mașini parcate, acumulările de apă din intersecții care fac traversările pietonale aproape imposibile, stațiile RATB pline de mașini parcate care fac imposibilă oprirea la bordură a autobuzelor etc.

Aceasta este în fapt situația în majoritatea orașelor din România. Astfel că solicitările noastre sunt unele care vizează toate autoritățile publice la nivelul întregii țări„, arată sursa citată.

Inițiatorii marșului sunt: ActiveWatch, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, Asociația Heart to Heart și Asociația Totul pentru tine.

Printre susținătorii acțiunii se numără Ordinul Arhitecților din România Filiala București, Asociația pentru Tranziție Urbană, Funky Citizens, Centru de Resurse pentru participare publică — CeRe, Fundația Estuar, Asociația Peisagiștilor din România — filiala București, Asociația Komunitas, Asociația Front, Asociația Mai mult Verde, Asociația Pro Patrimonio, Asociația Miliția Spirituală, Asociația ArhiTerra, Asociația Unu și Unu, Asociația Tande, Inițiativa Prelungirea Ghencea.


loading...