„Marşul pentru viaţă 2017”, organizat în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară: „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine!”

Peste 5.000 de persoane au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la "Marşul pentru Viaţă", o manifestare anti-avort organizată de Coaliţia pentru familie atât în Capitală, marşul având loc de la Piaţa Unirii în Parcul Tineretului, dar şi în peste 280 de oraşe din ţară şi Republica Moldova.

25 mart. 2017, 07:32
„Marşul pentru viaţă 2017”, organizat în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară: „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine!”

UPDATE: Participanţii la „Marşul pentru viaţă” din Capitală au ajuns În Parcul Tineretului, numărul acestora depăşind 5.000, după ce pe traseu li s-au alăturat şi alţi oameni. Circulaţia a fost oprită pe bulevardele Unirii şi Dimitrie Cantemir, pe sensul spre Tineretului.

UPDATE: Manifestanţii au ţinut să sublinieze că nu cer interzicerea avortului, ci vor, prin acest marş, să susţină femeile însărcinate.

„«Marşul pentru Viaţă» are ca temă în acest an «Ajută mama şi copilul, depinde de tine!» Sunt peste 285 de oraşe din România şi Republica Moldova în care se organizează. Mesajul nostru, dintotdeauna, dar în mod special în acest an, este axat pe necesitatea sprijinirii femeilor în criză de sarcină, pe necesitatea sprijinirii femeilor care vor să nască şi sunt în situaţii dificile, pentru că sunt foarte multe femei care se confruntă cu situaţii de presiune atunci când află că sunt însărcinate şi în loc să crească bucuria faptului că au un copil, îi dau vestea partenerului sau familiei, care spun, nu neapărat, te obligăm să faci avort, iar lucrul acesta nu e corect. Prin acest marş, nu solicităm interzicerea prin lege a avorturilor, este doar un mesaj de susţinere. Avem şi măsuri concrete pe care le propunem, este vorba de necesitatea ca organizaţiile nonguvernamentale să înfiinţeze cât mai multe centre de consiliere şi sprijin care să ajute femeile însărcinate pe tot parcursul sarcinii”, a declarat Alexandra Nadane, de la Asociaţia Studenţi pentru viaţă, potrivit Mediafax.

„Am doi copii frumoşi şi sănătoşi, dar am greşit în trecut, când, din cauza soţului am făcut două întreruperi de sarcină. Particip astăzi la acest marş pentru a le transmite tinerilor şi tuturor celor care îşi întemeiază o familie să nu facă ceea ce am făcut eu. Avortul înseamnă să îţi omori propriul copil, sânge din sângele tău, iar cu această povară va trebui să trăieşti întreaga viaţă. La 40 de ani am rămas însărcinată, toţi prietenii şi doctorii ziceau că e riscant şi pentru mine şi pentru copil şi îmi recomandau să fac întrerupere, dar m-am împotrivit, iar azi băieţelul meu are 9 ani, e frumos şi sănătos. Lucrurile se aşează de la sine, de aceea recomand tuturor să îşi găsească un partener de viaţă cu care să aibă lucruri în comun şi să aducă pe lume cât mai mulţi copii, pentru că fiecare copil e o binecuvântare”, a declarat Georgeta Bărăscu.

„Mi se pare greşit să omori un copil. Eu cred că e greşit să faci un avort. Am venit la acest marş pentru a susţine familia, viaţa, valori pe care şi biserica le susţine. Nu condamn femeile care fac avort, ci prin participarea la acest marş vreau să transmit un mesaj de susţinere pentru femei, să aducă pe lume copii”, a declarat Andrei, student.

La manifestaţie a participat şi George Becali.

„Cartea sfântă este legea mea și în Cartea sfântă avortul e interzis, este ucidere. (…) Facem marșuri ca femeile să înțeleagă că trebuie să fie pe placul lui Dumnezeu să nu facă avorturi”, a afirmat Becali.

La finalul Marşului pentru viaţă, va fi organizat un concert în Parcul Tineretului.

 

„Pe 25 martie vă aşteptăm la Marşul pentru viaţă 2017 «Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine». Ne adunăm în Parcul Unirii la 12.30 şi plecăm spre Parcul Tineretului la 13.00. Vino pentru mame! Vino pentru femeile însărcinate! Vino pentru copii! Vino pentru viaţă! Vino pentru că este nevoie de tine!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit organizatorilor, Asociaţia „Studenţi pentru Viaţă”, la finalul marşului, în Parcul Tineretului va avea loc şi un concert, susţinut de formaţiile Coco şi Schimbul 3, precum şi de artiştii Dragoş Bădoi şi Maria Coman.

Organizatorii motivează alegerea temei la cea de-a şaptea ediţie a marşului prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, faţă de o  populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

Iniţiatorii manifestării consideră că numărul mare de avorturi este cauzat de „ignorarea problematicii crizei de sarcină şi de existenţa unei mentalităţi publice pro-avort” şi spun că avortul este „o dovadă de lipsă de civilizaţie, o lipsă de compasiune şi de respect, o lipsă de dragoste pentru femeie şi pentru copil”.

„Prin Marşul pentru viaţă nu promovăm interzicerea legală a avortului şi nici un fel de violenţă împotriva femeii, ci promovăm conştientizarea societăţii şi sprijinirea femeii să nască viaţa pe care o poartă în ea”, arată organizatorii.

Citeşte şi Patriarhia, despre cel mai mare marş: Se va desfăşura pe 25 martie în peste 285 de localităţi din România şi din Republica Moldova

Ei mai spun că societatea poate ajuta în diferite moduri o femeie aflată în criză de sarcină, prin acordarea unei indemnizaţii după a 14-a săptămână de sarcină, înfiinţarea de centre de sprijin unde femeile însărcinate să beneficieze de consiliere psihologică gratuită, plasarea unor instalaţii speciale de tip „baby box” în zidurile exterioare ale spitalelor, ca mamele care nu îşi pot îngriji copiii să îi depună acolo în siguranţă, crearea posibilităţii legale ca femeia însărcinată să încredinţeze copilul spre adopţie imediat după naştere, legiferarea posibilităţii, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul şi de a oficia o slujbă religioasă adecvată, cum se procedează în cazul copiilor decedaţi la scurt timp după naştere şi nebotezaţi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că sprijină „Marşul pentru viaţă 2017” organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă”, precizând că „participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”.