Marte în opoziţie, fenomen astronomic spectaculos. Cum îl puteţi vedea

Planeta roşie va avea o strălucire impresionantă în săptămânile care vor urma. O dată ce ajunge în opoziţie cu Soarele, Marte va străluci de patru ori mai puternic faţă de poziţiile în care s-a aflat în luna aprilie şi va fi de 80 de ori mai strălucitoare decât în punctul său cel mai slab de luminozitate. Opoziţia are loc la fiecare 26 de luni, dar evenimentul din acest an este deosebit de remarcabil.

23 mai 2016, 13:46
Marte în opoziţie, fenomen astronomic spectaculos. Cum îl puteţi vedea

Opoziţia a lui Marte a avut loc pe data de 22 mai, iar la apogeul acestui eveniment planeta roşie s-a aflar la o distanţă minimă de 75,6 milioane de kilometri.

Planeta va continua să apară pe cer mai luminoasă şi mai mare până pe data de 3 iunie. După opt zile de opoziţie, orbita Pământului şi cea a lui Marte vor face ca planetele să se apropie cu încă 800.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că se vor afla la cea mai apropiată distanţă din ultimii 11 ani.

Pentru a vedea apropierea lui Marte, astronomii ne sfătuiesc să ne uităm pe cer după ce Soarele apune. Marte va fi mai strălucitoare atunci când ajunge în punctul cel mai înalt de pe cer, o zonă de aproximativ o treime din distanţa dintre orizont şi punctul de pe cer corespunzător locului în care ne aflăm.

După data de 22 mai, fenomenul va putea fi observat la miezul nopţii, iar în primele zile ale lunii iunie, el se va putea vedea cu câteva ore mai devreme de ora 00:00. Următoarea şansă de a vedea planeta Marte atât de aproape va fi în vara anului 2018 .