Martin Schultz poate fi un contracandidat redutabil pentru Angela Merkel

Cine crede că Martin Schulz se va mulțumi cu un eventual post de șef al diplomației germane nu îi cunoaște adevăratele ambiții politice, revenirea sa pe scena politică internă a țării sale ilustrând mai degrabă dorința de a-i lua locul cancelarului Angela Merkel, comentează joi publicația spaniolă ABC, după anunțul politicianului social-democrat privind retragerea sa din postul de președinte al Parlamentului European (PE).

24 nov. 2016, 20:21
Martin Schultz poate fi un contracandidat redutabil pentru Angela Merkel

Pentru a-și atinge un asemenea obiectiv, el trebuie mai întâi să câștige competiția din interiorul Partidului Social-Democrat german (SPD) cu actualul președinte al formațiunii, Sigmar Gabriel, care mai este ministru al economiei și vicecancelar în guvernul de coaliție condus de Merkel.

În interiorul SPD există deja păreri conform cărora Schulz este singurul care poate câștiga alegerile în fața lui Merkel, întrucât Gabriel poată cu el pasivul girării politicilor actualei coaliții guvernamentale formate din creștin-democrați și social-democrați. Totuși, Sigmar Gabriel nu pare dispus să renunțe la candidatura pentru postul de cancelar, astfel că brusc a crescut interesul pentru Congresul SPD din ianuarie, la care social-democrații germani vor decide cine se va confrunta cu Angela Merkel în scrutinul din toamna anului viitor.

Lidera Uniunii Creștin-Democrate (CSU) și-a anunțat deja candidatura, în timp ce toate sondajele o dau drept mare favorită, ea neavând de altfel până în acest moment vreun contracandidat pe măsură, informează Agerpres.

Spre deosebire de Sigmar Gabriel, care pare să încline către o continuitate a actualei coaliții de guvernare, Martin Schulz dorește instalarea unui guvern de stânga și crede în ideea că totuși Merkel ‘poate fi învinsă’.

Schulz a fost mereu un politician intrigant. El a ieșit prima dată în evidență în anul 2003, când l-a acuzat deschis pe fostul premier italian Silvio Berlusconi că încalcă principiile democrației și ale statului de drept, într-o perioadă când încă niciun oficial european nu îndrăznea să-i spună ceva în față lui ‘Il Cavaliere’. În ianuarie 2012, când a preluat prima dată președinția Parlamentului European, Schulz și-a anunțat ca obiectiv scoaterea acestei instituții din ‘existența ei în umbră’, pentru ca apoi să joace un rol activ care adesea nu a fost pe placul executivului de la Berlin.

Citeşte şi Socialiştii europeni vor ca echilibrul politic în PE să se păstreze şi după demisia lui Martin Schultz

O diferență de abordare față de actualul guvern german s-a văzut și după alegerile prezidențiale din SUA. Astfel, în timp ce Angela Merkel a ridicat un zid al izolării în jurul lui Donald Trump, Martin Schulz s-a abținut să exprime poziții împotriva președintelui ales al SUA și chiar a fost de acord cu acesta în unele chestiuni, cum a fost cea despre lipsa de perspectivă a unui acord transatlantic de liber-schimb, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Schulz este un european convins și un bun prieten al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De altfel, amândoi susțin la fel de intens politica deschiderii față de migranții extracomunitari, politică promovată în special de Angela Merkel. Însă actuala șefă a guvernului de la Berlin nu dorește ca temele europene să fie în prim-planul dezbaterii electorale din Germania, în timp ce Martin Schulz pare dispus să acorde o mare atenție problematicii Uniunii Europene.