Martin Schulz îl acuză pe David Cameron: Un continent întreg este luat ostatic

Martin Schulz, președintele Parlamentului European, a considerat vineri că este "scandalos" ca premierul britanic, David Cameron, a ales să demisioneze abia în octombrie după victoria Brexitului, subliniind că acesta a luat "ostatic întreg continentul (european)".

25 iun. 2016, 05:46
Martin Schulz îl acuză pe David Cameron: Un continent întreg este luat ostatic

Atunci când David Cameron și-a anunțat în 2013 intenția de a organiza un referendum privind menținerea sau ieșirea Marii Britanii din UE, „el a ținut închis un continent întreg pentru negocierile sale tactice”, a declarat vineri seară liderul social-democrat Martin Schulz la postul național de televiziune ARD.

După victoria Brexitului în cursul referendumului de joi, David Cameron și-a anunțat demisia, precizând că va părăsi postul după desemnarea unui nou lider la congresul partidului său conservator, la începutul lunii octombrie.

„Încă o dată, un continent întreg este luat ostatic pentru reflecții interne ale partidului conservator britanic”, a acuzat Martin Schulz, care a subliniat că această retragere vine prea târziu.

„Se poate convoca un congres și mâine dimineață, dacă se dorește”, a insistat președintele Parlamentului European.

Și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras atenția asupra responsabilității și ambivalenței premierului David Cameron, demisionar vineri după referendumul în cursul căruia 51,9% dintre alegători au votat pentru Brexit, în timp ce Cameron a făcut campanie pentru menținerea țării sale în UE.

„Când defăimezi Europa de luni până sâmbătă, este greu să treci duminica drept un european convins”, l-a acuzat Jean-Claude Juncker, în opinia căruia Bruxellesul nu are „nicio responsabilitate” în rezultatul scrutinului dorit de David Cameron, „și nu de Parlamentul European, Comisia ori Consiliul European”.

Citește și: Juncker despre Cameron: Când defăimezi Europa de luni până sâmbătă, e greu să treci duminica drept un european convins