Martin Schulz salută ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a salutat joi ratificarea de către PE a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE) şi a dorit să felicite cetăţenii moldoveni pentru această realizare remarcabilă, se arată într-un comunicat al preşedinţiei PE, potrivit Agerpres.

13 nov. 2014, 17:06
Martin Schulz salută ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE

‘La întâlnirea mea de astăzi (joi – n.r.) cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, am subliniat faptul că acordul reprezintă nu doar o realizare cheie în aprofundarea relaţiilor UE-R. Moldova, ci, de asemenea, un angajament pe calea asocierii politice şi integrării economice. Parlamentul European recunoaşte eforturile pentru reformă şi ambiţiile poporului şi a autorităţilor din Republica Moldova, precum şi progresele substanţiale realizate’, a declarat Martin Schulz.

Citeşte şi Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

Totodată, preşedintele PE a subliniat faptul că în ultimii patru ani alianţa proeuropeană din Republica Moldova şi-a intensificat în mod semnificativ aceste eforturi, permiţând acestui stat să devină prima ţară a Parteneriatului Estic care a obţinut un regim fără vize şi plasând ţara în prim plan în regiune, în termenii agendei europene de reforme.

‘Susţin pe deplin obiectivele Republicii Moldova de îmbunătăţire a structurilor sale democratice şi a unei bune guvernări. Consolidarea instituţiilor politice ale Republicii Moldova, a sistemului judiciar şi a culturii socio-politice este de o importanţă capitală pentru consolidarea rezistenţei ţării în faţa presiunii externe şi a ameninţărilor’, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Citeşte şi MAE român salută aprobarea de către PE a Acordului de Asociere a UE cu Republica Moldova

‘În aceste vremuri dificile pentru regiune, suntem alături de Republica Moldova şi respingem restricţiile comerciale din partea Rusiei şi încercările de a limita voinţa şi alegerea poporului moldovean’, a menţionat Martin Schulz, adăugând că în acest moment ţine de guvernul Republicii Moldova să finalizeze implementarea agendei de reforme pentru a beneficia de prevederile noului acord.

El şi-a exprimat totodată speranţa că alegerile legislative din 30 noiembrie vor fi libere şi corecte şi se vor desfăşura conform celor mai înalte standarde europene şi internaţionale. Martin Schulz a mai afirmat că Parlamentul European îşi va demonstra angajamentul şi susţinerea procesului democratic din Republica Moldova prin trimiterea a şapte membri ai PE pentru a participa la misiunea internaţională de monitorizare a alegerilor condusă de OSCE/ODIHR.

‘După alegeri’, a subliniat el, ‘este extrem de important să se continue consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei şi reluarea negocierilor cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean’.