Mărturia cutremurătoare a preotului care a avut 21 de înmormântări şi trei botezuri în 2021: „N-a mai fost în anale un număr atât de mare de decese”

Părintele Vasile Rus din judeţul Bistriţa-Năsăud face mărturii cutremurătoare la final de an. Acesta spune că în cei 44 de ani de când slujeşte în satul Cociu nu s-a confruntat niciodată cu un număr atât de mare de decese ca în 2021.

30 dec. 2021, 16:44
Mărturia cutremurătoare a preotului care a avut 21 de înmormântări şi trei botezuri în 2021: „N-a mai fost în anale un număr atât de mare de decese”
Mărturia cutremurătoare a preotului care a avut 21 de înmormântări şi trei botezuri în 2021: "N-a mai fost în anale un număr atât de mare de decese" Sursa Foto: răsunetul.ro

Mărturia cutremurătoare a preotului care a avut 21 de înmormântări şi trei botezuri în 2021. Părintele Vasile Rus povesteşte că, de-a lungul celor 44 de ani de când slujeşte în satul Cociu din Bistriţa-Năsăud, a văzut cum comunitatea a fost împuţinată de migraţie şi de moarte. Preotul spune că numai anul acesta în sat au avut loc 21 de înmormântări, precizând că nu au mai fost atât de multe decese niciodată într-un singur an.

Mărturia cutremurătoare a preotului care a avut 21 de înmormântări şi trei botezuri în 2021

Citeşte şi Virgil Musta: Ţara noastră va intra, inevitabil, în al 5-lea val pandemic. Va fi depăşit cu pierderi omeneşti

Părintele Vasile este de părere că pandemia de coronavirus încearcă omenia şi unitatea mai mult ca oricare alt necaz colectiv din ultimul secol.

„Anul ăsta am avut 21 de înmormântări și trei botezuri. N-a mai fost în anale un număr atât de mare de decese. Când am ajuns eu în sat erau trei educatoare cu trei grupe de copii, era curtea plină de copii. Acum au o școală ultramodernă și o singură educatoare la vreo 16 copii, o singură învățătoare și clasele V-VIII s-au desființat. Satul este îmbătrânit”, spune preotul, potrivit Libertatea. 

Trei dintre decese au fost cauzate de COVID-19.

„Cântărețul meu a murit de COVID. Și-a revenit după internare și pe urmă sechelele pe care le-a avut l-au doborât. Apoi încă o femeie, încă un băiat și le-am făcut slujba prohodului în cimitir, direct acolo”, povestește Vasile Rus.

Părintele povesteşte că a simţit pe pielea lui cum e să fii infectat cu coronavirus.

„Ne-a luat din primul tur. Am stat trei săptămâni la spital, soția a stat cinci. Am simțit pe pielea mea și când m-am întors m-am făcut un apărător al legii, să spun așa”, a precizat părintele.

Astfel, purtarea măștii a devenit obligatorie la el în parohie chiar și când liturghiile se țineau în aer liber. De asemenea, a susţinut activ şi campania de vaccinare.

Citeşte şi Alertă OMS: „Tsunami de cazuri” prin circulaţia simultană a tulpinelor Delta şi Omicron

„E firesc să mori din moarte naturală, dar să mori din prostia ta, merită? Eu zic că nu. Așa i-am lămurit pe oameni să poarte mască. Mai veneau și coslujitori de-ai mei să slujim împreună și în Sfântul Altar le-am zis să-și pună mască. Păi, noi suntem exonerați de la purtarea măștii. Nu, aici, în parohia Cociu, mască!

Măi, omule, poartă mască, măi, omule, du-te și te vaccinează! Cât am pedalat și pe vaccinul ăsta! De gripă te duci și de astalaltă, nu? Altfel suntem o societate dezbinată”, spune Vasile Rus.

Vasile Rus avea 23 de ani, era abia ieșit din Facultatea de Teologie și proaspăt căsătorit în momentul în care a devenit parohul comunității din satul Cociu, comuna Șintereag, Bistrița-Năsăud.

„Ca și în ziua de azi, lumea zice: cine vine de popă? Noi suntem numiți de la centru, bineînțeles cu concurs. Când am mers acolo, o parte infimă dintre ei a avut o reticență. Spuneau că sunt prea tânăr”, îşi aminteşte părintele

Anul acesta, la 1 decembrie, părintele Rus a ieşit la pensie şi toţi enoriaşii au plâns la ultima lui slujbă „ca la prohod, cum zicem noi, ca la înmormântare”.