Mărturii cumplite din spitalele României: Fiica decedată de COVID a lăsat patul mamei. Ambele au murit, iar soţul/tatăl a stat la izolare de funeralii

Dr. Letiţia Coriu, şeful secţiei de terapie Intensivă de la Spitalul Colţea, a dat, la maratonul Informării, exemplul a două femei - mamă şi fiică - decedate din cauza COVID-19.

08 nov. 2021, 06:09
Mărturii cumplite din spitalele României: Fiica decedată de COVID a lăsat patul mamei. Ambele au murit, iar soţul/tatăl a stat la izolare de funeralii

Managerul Institutului Marius Nasta, medicul pneumolog Beatrice Mahler, a spus, sâmbătă, la Maratonul Informării, că oamenii trebuie să ştie că din spitale – chiar dacă situaţia este extrem de gravă, cu paturi pe hol şi chiar dacă personalul medical este obosit – mulţi pacienţi cu Covid se externează.

Beatrice Mahler, avertisment dur despre bolnavii de COVID care semnează să nu fie duşi la ATI. „După ce ajunge într-o stare critică, pacientul acceptă transferul”

„Foarte mulţi pacienţi se externează însănătoşiţi. La nivelul Institutului Marius Nasta, unde avem 100 de pacienţi COVID, avem 10 – 14 externări pe zi, cu pacienţi care merg acasă sănătoşi sau însănătoşiţi cu foarte mic necesar de oxigen. E un lucru bun pe care trebuie să îl transmitem. În spitale, în acest moment, din păcate, se moare de COVID doar pentru că se ajunge foarte târziu, doar pentru că nu am aplicat tratamentul profilactic pe care îl avem, adică vaccinul, şi pentru că încă (…) nu avem toate tratamentele noi, care sunt, însă, în faza 3 de testare sau unele deja sunt disponibile sau vor fi dispopnibile în curând”, a spus medicul Mahler.

La rândul său, medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, spune că nu poate fi la fel de optimist cum este colega sa.

„Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supravieţui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supravieţuiască”, este mesajul dur spus de dr. Apostolescu, la Maratonul Informării.

Dr. Letiţia Coriu, şeful secţiei de terapie Intensivă de la Spitalul Colţea, a dat exemplul a două femei – mamă şi fiică – decedate din cauza COVID-19. Prima a murit fiica, iar pe patul de Terapie Intensivă a ajuns, apoi, mama, asistentă. Amândouă au decedat, iar soţul asistentei nu şi-a puttu înmormânta fiica şi soţia, pentru că şi el avea COVID-19.

„Sunt familii întregi care mor. Am avut angajata spitalului, care avea doar obezitate, care nu s-a vaccinat şi care lucra la unul dintre compartimentele spitalului. Întâi s-a îmbolnăvit fata, de 37 de ani, am tras de ea cu tot ce s-a putut, dar a murit. Apoi a intrat pe acelaşi pat mama. Ventilate mecanic amândouă multe zile… A murit şi mama. Tot în perioadă de contagiozitate, tatăl practic nu a putut să le înmormânteze pe niciuna din ele, conform regulilor”, soune dr. Coriu.

Beatrice Mahler crede că un lockdown ar relaxa spitalele din ţară: „Avem o situaţie dramatică, oamenii se îmbolnăvesc unul după altul”
Aceasta spune că mulţi dintre cei care ajung la spital în această perioadă sunt pacienţi tineri, majoritatea şoferi de 37 – 40 de ani, care nu poartă mască, nu ascultă sfatul medicilor şi, de cele mai multe ori, nu au contact nici cu medicul de familie, pentru că sunt persoane care lucrează în ture şi sunt extrem de ocupate.

„Sunt persoane tinere care ne-au murit. Foarte puţini oameni tineri au supravieţuit în acest val. Şi au supravieţuit cei care au avut voinţă puternică. Majoritatea oamenilor cu COVID au depresii severe. Am fost nevoiţi să chemăm psihiatrul de foarte multe ori şi deja avem obiceiul de a le da antidepresive de la început, pentru că altfel nu luptă, nu comunică cu kinetoterapeutul (…), nu au voinţă să treacă în ziua următoare, să stea pe burtă cu mască. Antivacciniştii majoritari care au venit la noi în secţie, neavând încredere în noi, nu acceptă masca, vor să plece acasă. Am avut pacient doar cu obezitate, tânăr, care s-a prezentat la Spitalul Floreasca şi a plecat de acolo cu 70% saturaţie, pentru că se baza pe un concentrator acasă. S-a întors la noi, cu intervenţii, cu plânsete, că este în salvare şi nu are unde să îl ducă. Şi şi la noi, culmea, după ce s-a văzut pus pe non-invaziv, a spus că el trebuie să plece, că nu mai suportă şi are dispozitivele la domiciliu, nu mai trebuie să stea ân spital. Avem femei tinere, cu diverse comorbidităţi care nu s-au descoperit până la momentul COVID, ci în momentul în care au făcut COVID, pentru că aceste comorbidităţi cu imunitate scăzută pot să ducă către un COVID sever”, mai spune dr. Letiţia Coriu.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 273 de decese, din care 10 din perioada anterioară. La ATI sunt 1.868 de pacienţi. 314 copii sunt internaţi în spital, 31 fiind la Terapie Intensivă. Incidenţa cazurilor de îmbolnăvire în Bucureşti este 10,13.Suceava, este primul judeţ în care coeficientul infectărilor a scăzut sub 3.

 


loading...