Mărturii cutremurătoare din misiunile din Irak: Poţi doar să te rogi să nu fii acolo unde va cădea racheta

Peste 30.000 de militari români au fost trimişi, în ultimii zece ani, în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Pericole la tot pasul, momente dificile - mulţi militari nu s-au mai întors acasă vii. Însă important de ştiut este faptul că soldaţii plecaţi în misiuni pot fi afectaţi psihic de toate aceste riscuri la care sunt supuşi.

02 iun. 2014, 09:30
Mărturii cutremurătoare din misiunile din Irak: Poţi doar să te rogi să nu fii acolo unde va cădea racheta

Maria-Magdalena Macarenco, psiholog militar încadrat la o unitate militară din Murfatlar, a vorbit, într-un interviu acordat „Cuget Liber„, despre momentele grele prin care trec militarii aflaţi în teatrele de operaţii din Irak, despre cât de greu e să supravieţuieşti în mijlocul războiului şi să rezişti mintal, dar şi despre cum a reuşit să ducă cu bine două misiuni în Irak, având grijă de soldaţi. De la aceasta am aflat şi ce este stresul posttraumatic.

Psihologul militar Maria-Magdalena Macarenco a fost plecată în două misiuni, ambele în Irak, una în 2007, cealaltă în 2008-2009. Însă spune că nu ar mai pleca. A învăţat multe cât timp a fost în teatrele de operaţii şi a reuşit să le câştige respectul militarilor, chiar dacă este femeie.

Cel mai solicitant lucru atunci când te afli în misiune? Stresul. În fiecare minut eşti obligat să fii încordat, pentru că şi cea mai mică greşeală poate duce la catastrofe. „Stresul de a ieşi din bază a fost un factor important în misiuni. Pentru că oriunde putea fi plantat un dispozitiv exploziv improvizat, iar militarii trebuiau să fie foarte atenţi să-l detecteze înainte ca el să fie iniţiat. Sau puteau fi atacaţi cu foc direct, dar aici interveneau abilităţile învăţate în timpul pregătirii pentru misiune. Iar în interiorul bazei, riscul era reprezentat de atacul cu rachete nedirijate pe care am avut ocazia să îl trăim de mai multe ori. Poţi doar să te rogi să nu fii acolo unde va cădea racheta. Un alt factor greu de suportat a fost căldura, temperaturile puteau depăşi 50 de grade, iar în transportoare, erau în jur de 60 de grade„, a declarat psihologul Maria-Magdalena Macarenco.

CITEŞTE ŞI: Un militar român a MURIT şi alţi cinci sunt RĂNIŢI, în Afganistan