Mărturisirile ÎNFIORĂTOARE ale medicului Dan Oprea despre Spitalul Judeţean Ploieşti

Chirurgul Dan Oprea de la SJU Ploieşti povesteşte despre lipsurile mari din spital, cum s-au inaugurat aparate de aer condiţionat care nu aveau prize şi cum instalaţia de climatizare din sălile de operaţii nu mai funcţionează fiindcă nu mai sunt bani de filtre, dar şi ce pacienţi celebri a avut.

28 nov. 2013, 20:01
Mărturisirile ÎNFIORĂTOARE ale medicului Dan Oprea despre Spitalul Judeţean Ploieşti

Medicul Dan Oprea, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a povestit, joi, care sunt motivele ce l-au determinat să comenteze un articol din presa locală online, articol de la care s-a ajuns să se facă anchetă de la Ministerul Sănătăţii în cel mai mare spital din Prahova.

Lucrez în spitalul acesta de peste 20 de ani şi apelativele de genul «spitalul morţii», «spitalul groazei», mă deranjează. Rata de mortalitate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este similară cu cea din alte spitale judeţene din ţară, doar că aici scandalurile au fost puţin mai vocale şi din cauza asta s-au întâmplat aceste lucruri. Probabil şi pe fondul lipsurilor şi al neajunsurilor, pacienţii nu sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc în acest spital şi trebuie să-şi cumpere materiale, trebuie să-şi cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori şi medicamente şi aşa mai departe şi nemulţumirile astea se materializează prin diverse conflicte, dintre care unele ajung în situaţia de dosare penale şi cazuri de malpraxis. Pe mine mă deranjează lucrul acesta, pentru că eu iubesc spitalul în care lucrez„, a spus medicul Dan Oprea pentru Mediafax.

El a precizat că faptul că în sălile de operaţii se lucrează cu instrumentar vechi, nu înseamnă că instrumentele chirurgicale nu sunt sterile.

Fiecare din aceste lipsuri are efecte, în sensul că munca noastră e mai dificilă, efortul nostru e mai mare, emoţiile sunt mai mari. Acum, să nu vă gândiţi că se lucrează cu instrumentar nesteril, Doamne fereşte. Aceste instrumente se sterilizează după standardele existente, să nu vă închipuiţi că se duce cineva să fiarbă un bisturiu şi să-l aducă în buzunar să opereze a doua zi. Nu. Ele se sterilizează după standardele existente, doar că aceste instrumente sunt de unică folosinţă„, a explicat medicul.

CITEŞTE ŞI NEREGULI depistate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

Întrebat care este, în opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul în care lucrează, chirurgul Dan Oprea spune că aceasta ţine de aparatura medicală.

„Problema cea mai mare, după părerea mea, este că aparatura de înaltă performanţă, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzător, pentru că nu există contracte de service pentru îngrijirea lor, pentru punerea lor în stare de funcţionare, pentru a avea uşurinţă în exploatarea lor în intervenţiile chirurgicale sau în intervenţiile mini-invazive. Noi încercăm să nu punem viaţa omului în pericol, dar patologia este vastă, afecţiunile sunt de multe ori grave, de multe ori în spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boală, iar eforturile noastre nu întotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi„, a spus Dan Oprea.

Medicul a precizat, referindu-se la aparatura existentă în spital, că aceasta este fie depăşită, fie defectă.

Aparatura de radiologie e obosită, ecografele sunt obosite, echipamentele radiologice, vreo trei sunt nefuncţionale, de exemplu noi putem să facem un RX gastro-duodenal, deci un examen baritat cu substanţă de contrast ca să vedem contururile gastrice, care este absolut necesar, de exemplu, în intervenţiile în patologia joncţiunii esocardiale. Uneori poate chiar şi o ericografie ar putea să fie necesară atunci când o colonoscopie nu se poate face. Investigaţiile acestea nu se mai pot face. Avem probleme, de asemenea, în sala de operaţii, în chirurgia biliară, care necesită mai multe instrumente şi aparate care ne pot ajuta pe noi să ducem la capăt o intervenţie dintr-una, adică să nu facem şapte intervenţii chirurgicale. Pentru că nu se poate face o explorare radiologică a arborelui biliar, de multe ori pentru noi acesta este un handicap, pentru că uneori necesită explorarea căii biliare şi atunci trecem de la chirurgia laparoscopică, de exemplu, la chirurgia deschisă. Noi nu putem face colangiografia intraoperator pentru că nu există acest aparat. Există un Roengen mobil care e în alt serviciu, trebuie să-l cerem, câteodată îl primim, de cele mai multe ori nu-l primim. Orele la care operăm, se poate întâmpla ca personalul de la radiologie să fie deja plecat acasă, şi atunci n-avem cu cine să facem. A fost un coledocoscop care s-a defectat, a fost de foarte mulţi ani achiziţionat şi s-a defectat şi nu prea am apucat noi să lucrăm cu el. (…) De multe ori suntem nevoiţi fie să operăm bolnavul deschis, fie s-a întâmplat să trimitem bolnavii în Bucureşti, lucru pe care noi nu ni-l dorim, noi dorim să putem rezolva toată patologia din judeţul Prahova la noi acasă„, a adăugat medicul.

Dan Oprea a mai povestit că au fost cazuri în care pacienţii au ales să meargă la Bucureşti pentru că la Ploieşti nu au putut beneficia de intervenţii chirurgicale mini-invazive, tocmai din lipsa aparaturii specializate pentru aşa ceva.

În ceea ce priveşte materialele sanitare, medicul spune că şi aici sunt probleme, iar unele dintre aceste probleme sunt generate de faptul că mulţi pacienţi din ambulatoriu se pansează post-operator pe secţiile de chirurgie, unde vin după medicul care i-a operat, iar din această cauză se consumă materiale sanitare şi pentru pacienţii în ambulatoriu, nu doar pentru cei internaţi.

Întrebat care ar primul domeniu în care ar aloca bani dacă ar avea putere de decizie, medicul spune că nu şi-ar dori să aibă o asemenea poziţie şi că în primul rând ar face contacte de service pentru toate echipamentele, s-ar ocupa de partea hotelieră şi ar face „o asanare, o recondiţionare, văruit, curăţenie”.

Omul când vine să vadă o atmosferă curată, plăcută şi să-i dea încredere. Dacă-l pui într-un pat care se face covată şi-i pui o pernă din aia numai cu gâlme, în două zile pleacă şi cu spondiloză acasă, nu numai cu bolile lui„, spune chirurgul.

Referitor la aparatura medicală modernă, Dan Oprea precizează că spitalul beneficiază, într-adevăr, de un tomograf relativ nou, pus în funcţiune la începutul anului, dar că mai sunt multe lipsuri.

Dacă eu pun un bolnav să cumpere steplere pentru anastomoze şi să dea zece, cinşpe, douăzeci de milioane, nu ştiu ce preţ au, că noi le vedem mai mult în filme şi au venit şi ne-au prezentat o dată şi nouă nişte steplere din astea şi ne-am uitat la ele, dar numai le-am văzut, le-am mirosit şi au plecat. Vrem şi noi să fim în rând cu lumea„, adaugă medicul.

Dan Oprea atrage atenţia asupra faptului că nu este normal ca medicul să fie răspunzător pentru eventuale incidente de care el nu este vinovat.

Știţi când a fost scandalul la maternitatea Giuleşti? Aveam la lampa scialitică nişte fire aşa, legate cu scoci, care câteodată mai scoteau şi scântei. Și am întrebat şi eu pe cineva: dom’le, dacă pică asta sau ia foc, cine răspunde? Și mi-a zis: dumneavoastră, domnule doctor. După aceea mi-a adus şi lampă şi masă nouă„, a spus Oprea.

Medicul a povestit şi despre cum se fac investiţii care ulterior nu pot fi întreţinute din punct de vedere financiar sau cum sunt inaugurate, în spital, aparate de aer condiţionat fără priză.

„S-a făcut instalaţie de climatizare, după care nu au mai avut bani de filtre şi au plantat nişte aparate din astea de aer condiţionat ca la cinematograf, de te ia şi durerea de ceafă, că te ia spondiloza când stai acolo, ca să nu mai zic că bate în toate direcţiile. Aia numai pentru sala de operaţie nu este. Dar ăştia-s banii, toată lumea-i fericită, avem climatizare. Eu ştiu când a pus climatizoarele la spital pe partea aia cu soare, nici n-aveau prize când s-a făcut inaugurarea. Erau aparatele de aer condiţionat n-aveau prize, n-aveau telecomenzi. Acum au prize, dar nu mai au telecomenzi sau nu mai funcţionează. Îs desene animate, ce să vă zic„, afirmă medicul.

Întrebat cum procedează cu acei pacienţi luaţi în ambulanţe de pe stradă, care nu au familii şi cărora nu le poate da lista cu materialele sanitare şi medicamentele pe care trebuie să le cumpere, Dan Oprea spune că se descurcă „româneşte”.

Mai avem câteodată în dulap câte o rezervă, mai rămâne câte un flacon de colo, unul de colo, câteodată mai scoţi un ban din buzunar, mai ne ducem cu cerşitul la alte secţii, de colo, de colo ne cârpim. Mai greu e după, că foarte greu e să rezolvi problema unui astfel de pacient„, afirmă medicul.

În legătură cu solicitarea pe care trimis-o conducerii spitalului în care cerea să nu mai facă gărzi pentru este „epuizat fizic şi psihic”, chirurgul Dan Oprea a declarat: „A fost o cerere neinspirat scrisă de mine. De fapt, ceream să nu fac o gardă. Șeful de secţie, în marea lui dragoste, mi-a recomandat un examen psihiatric. Probabil că a vrut să mă secere puţin. Mă întrebam dacă este vreun avantaj pentru cineva dacă eu n-aş mai fi în secţia asta. Poate că omul s-ar simţi mai bine, poate chiar nu vrea să mă vadă”.

Întrebat câţi pacienţi vede zilnic şi cât a stat cel mai mult în sala de operaţie, Dan Oprea spune că un chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Ploieşti vede, în medie, 20 – 30 de pacienţi pe zi şi că au fost momente în care pierdut noţiunea timpului în sala de operaţii.

„La un moment dat şi uiţi şi te trezeşti că e dimineaţă. Am operat şi şapte şi opt şi nouă ore. Acum operăm mai puţin, că mulţi bolnavi pleacă, tocmai din cauza sintagmei ăsteia, «spitalul morţii”» spune Dan Oprea.

Întrebat dacă dintotdeauna a fost în spitalul unde lucrează situaţia pe care o descrie acum, medicul spune că lucrurile s-au înrăutăţit în ultimii patru ani.

„Cam de vreo patru ani lucrurile au început să pice în ultimul hal. Până acum patru ani, eram bine cotaţi şi credeţi-mă că era patologie şi erau operaţii de care puteam să fim mândri”, afirmă medicul.

Întrebat, de asemenea, dacă crede că această situaţie e cauzată de faptul că în urmă cu patru ani spitalul a trecut în administrarea autorităţilor locale, medicul Dan Oprea spune că nu ştie ce să creadă, dar a auzit că Consiliul Judeţean a achiziţionat din fonduri proprii un tomograf la care ar fi trebuit să contribuie financiar şi Ministerul Sănătăţii.

„Acum eu nu ştiu ce fonduri există la Consiliul Judeţean, dar pot să vă spun că noi nu vedem aşa realizări, vedeţi că se anvelopeză spitalul, dar uitaţi-vă cum e pe dinăuntru. Ar fi extraordinar dacă am avea şi noi un linoleum frumos prin secţii, nişte uşi frumoase curate, nişte perdeluţe la geamuri. Nu să fie şic, dar să fie simplu, frumos şi curat. Mă gândesc că dacă ar veni un arhitect ar putea să facă încă cel puţin un grup sanitar pe fiecare serviciu dacă ar găsi o modalitate tehnică, astfel ca bolnavii să poată să facă un duş, să găsească o baie curată, să aibă un televizor la două saloane măcar, un frigider…Dacă vă duceţi să vedeţi frigiderele astea ruginite şi distruse, nu poţi să pui nimic acolo, e nenorocire”, declară Oprea.

Întrebat dacă, în cariera lui, a operat pacienţi celebri, Dan Oprea a răspuns: „Pe Leonard Doroftei l-am avut de pacient. Am fost mândru nevoie mare. A fost emoţionat, aşa şi nu-mi venea să cred că un om ca el, cu posibilităţile lui cred că se putea duce la orice profesor, a venit şi l-am operat laparoscopic. E bine mersi şi chiar m-a sunat să îmi spună că mă susţine, că este alături de mine şi că este dispus să meargă cu mine oriunde. Tamara Costache, mi-am operat colegi, am operat din familie”.

Chirurgul spune că nu şi-a dorit „să spargă sistemul”, dar că s-ar bucura „ca toată lumea medicală din ţara asta să se ridice, să se lupte pentru drepturile şi pentru sistemul de sănătate”.

„M-aş bucura să ne recâştigăm demnitatea profesională. Mulţi pleacă nu neapărat pentru banii pe care îi câştigă (…), oamenii doresc să trăiască în demnitate. Vor să nu fie scuipaţi, înjuraţi, vor când vin la servici să fie liniştiţi, vor să îşi trateze bolnavii în linişte, bolnavii să fie mulţumiţi, vor să trăiască decent”, spune medicul.
Întrebat ce aşteaptă de la comisia de anchetă trimisă de Ministerul Sănătăţii, chirurgul a răspuns: „Sper că le-am dat dovezi suficiente că lucrurile afirmate de mine nu sunt vorbe goale şi le-am demonstrat cu foi de observaţie, cu mostre de plase resterilizate, de bisturie resterilizate, unele şi cu etichetă de o anumită chirurgie, deci se vedea clar că nu sunt la prima mână. Sper să descopere adevărul şi sper ca măcar pentru faptul că a trebuit să vină aici şi au muncit ăştia zi şi noapte ca să ascundă nişte lucruri şi au spălat, şi au şters, şi au cumpărat şi nu mai găseşti acum o găleată veche nici să dai cu tunul acum. Toate sunt noi şi frumoase. Să vedeţi cum stau branulele şi seringile. Numai cine nu vrea nu poate să ia de acolo. Dacă ar veni de vreo trei-patru ori pe an, măcar de atâta şi tot ar merita”, a încheiat chirurgul Dan Oprea.

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, pentru a face verificări după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor.