Masacru în Myanmar, peste 700 de morţi. Numai sâmbătă au fost ucişi 82 de civili

Cei care s-au opus puciului militar au continuat să protesteze duminică în Myanmar, în ciuda represiunii forţelor de securitate care au făcut mai mult de 700 de morţi civili după lovitura de stat din 1 februarie, în timp ce UE acuză Rusia şi China că blochează orice răspuns diplomatic, scrie AFP. 

11 apr. 2021, 21:54
Masacru în Myanmar, peste 700 de morţi. Numai sâmbătă au fost ucişi 82 de civili

Masacru în Myanmar. „Rivalităţile geopolitice în Myanmar fac dificil de găsit puncte comune, aşa cum constatăm, dar avem datoria de a încerca”, a scris şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pe un blog.

În acest sens, obstrucţionarea de către Beijing şi Moscova a eforturilor diplomatice în Consiliul de Securitate al ONU în vederea adoptării unui embargo internaţional privind vânzarea de arme în Myanmar nu constituie „o surpriză”, a subliniat el.

Fetiţă de 7 ani, din Myanmar, împuşcată mortal. Voia să alerge în braţele tatălui: „Nu mai pot tati”
Şi va fi cu atât mai greu de realizat pentru a obţine o soluţie pe care „armata birmană a fost obişnuită de zeci de ani să ignore nevoile şi voinţa cetăţenilor ţării lor”, a mai spus Borrell.

La Mandalay (centru), al doilea oraş al ţării, o bombă a explodat duminică dimineaţă în faţa principalei sucursale a băncii Myawaddy care aparţine armatei, rănind un agent de pază, potrivit mass-media locale.

Banca, a şasea din ţară, a fost boicotată de la puci, ca şi numeroase companii controlate de armată, fiind nevoită să suporte presiunea clienţilor care doreau să retragă banii.

Represiunea manifestaţiilor a dus la moartea a 701 persoane după ce armata a alungat-o de la putere pe liderul civil Aung San Suu Kyi, premiată cu Nobel pentru Pace în 1991 şi reţinută în secret, potrivit Asociaţiei de Asistenţă a Prizonierilor Politici (AAPP).

Junta a raportat 248 de morţi, potrivit unui purtător de cuvânt vineri.

Masacru în Myanmar. AAPP a precizat sâmbătă că numărul opozanţilor puciului care au fost ucişi cu o zi înainte de forţele de securitate în oraşul Bago (la 65 de kilometri nord-est de Yangon) este de 82.

Biroul Naţiunilor Unite din Myanmar a solicitat „forţelor de securitate să autorizeze echipelor medicale să trateze răniţii în Bago”.

 

Aproape 3.000 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară, potrivit AAPP.

Manifestaţii au continuat în ciuda reuniunilor de la Mandalay şi Meiktila (centru) unde studenţii de la universitate şi profesorii lor au defilat pe străzi duminică, potrivit mass-media locale. Unii au purtat simbolic tulpini de flori de eugenia, zise „ale victoriei”.

În suburbia Okkalapa de Sud, în apropiere de Yangon, protestatarii au purtat o banderolă pe care scria: „Vom câştiga victoria, vom învinge”.

Masacaru în Myanmar. Lupte violente s-au dat duminică la periferia oraşului Momauk, în statul Kacin (nord), între armata pentru independenţa Kachin, KIA) şi armata birmană.

Un nou masacru împotriva populației civile, în Myanmar. Forțele de ordine au ucis peste 80 de protestatari, folosind aruncătoare de grenade. Tragedia s-a produs vineri, dar informațiile au ajuns în presă abia sâmbătă, din cauza că zona respectivă este izolată de autorităţi.
Informațiile despre episodul sângeros au fost oferite de Asociaţia de Asistenţă a Prizonierilor Politici şi reţeaua de presă Myanmar Now, citate de Reuters.

Cele 2 entități au precizat că 82 de oameni au fost uciși în timpul unui protest faţă de puciul militar care a avut loc pe 1 februarie. Tirul a început vineri înainte de răsărit şi a continuat până după-amiază, potrivit Myanmar Now. ”Este ca un genocid. Trag în orice umbră”, a afirmat un organizator al protestului.

Îngroziți, mulţi locuitori din oraş au fugit, potrivit presei. De la 1 februarie, de când junta militară a preluat puterea, între 250 și peste 600 de civili și-ar fi pierdut viața, potrivit unor informații oferite chiar de oficiali. În ciuda reprimării brutale din partea forţelor de securitate, mii de protestatari au ieşit din nou sâmbătă pe străzi.

Citeşte şi: Criză în Myanmar. Poliţia foloseşte muniţie de război împotriva protestatarilor