Mască de protecţie care neutralizează Covid-19. Cercetătorii spun că în opt ore virusul dispare în proporţie de 80%

Cercetătorii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) au transmis că au creat o mască facială care folosește nanostraturi de argint și cupru care neutralizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

27 aug. 2021, 09:17
Mască de protecţie care neutralizează Covid-19. Cercetătorii spun că în opt ore virusul dispare în proporţie de 80%

UNAM a denimit SakCu această mască facială antimicrobiană care are trei straturi; Sak înseamnă argint în limba maiașă, iar Cu este simbolul chimic al cuprului. Pentru a testa masca, cercetătorii mexicani au prelevat picături cu virus de la pacienți COVID-19 pozitivi de la Spitalul Juarez din Mexic și le-au plasat pe pelicula de argint-cupru aplicată în polipropilenă.

UNAM a precizat că, în cazul în care concentrația virală era mare, virusul dispărea cu peste 80% în aproximativ opt ore, iar dacă încărcătura virală era scăzută, în două ore nu mai era detectat niciun ARN al virusului.

La contactul cu nano-straturile de argint-cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe și ARN-ul său este afectat”, se arată în raport publicat de Reuters. „Astfel, chiar dacă SakCu este eliminat în mod necorespunzător, nu va fi o problemă, deoarece nu rămâne contaminat, ca multe dintre măștile care sunt aruncate la gunoi”.

Citeşte şi Şase luni de închisoare pentru că nu a purtat mască în spaţii publice

Masca este reutilizabilă și poate fi spălată de până la 10 ori fără a-și pierde proprietățile biocide.

UNAM nu produce masca în masă și a declarat că, în prezent, are capacitatea de a produce 200 de bucăți pe zi.

Cercetarea a fost condusă de Institutul de Cercetare a Materialelor din cadrul UNAM. Nu a fost revizuită de experți.


loading...
Partenerii noștri