Turişti cu masca la plajă de 1 Mai? Lucian Bode: Ne gândim dacă e în regulă să o porţi în vârful muntelui sau când intri în mare

Ministrul Internelor, liberalul Lucian Bode, a anunţat luni dimineaţă că autorităţile analizează posibilitatea renunţării la mască în aer liber, la mare și la munte, în contextul în care românii se pregătesc de minivacanţa de 1 Mai şi Paşte. "Să stai pe plajă, să intri în mare cu mască (…) ne gândim dacă este sau nu în regulă", a spus Lucian Bode.

12 apr. 2021, 11:48
Turişti cu masca la plajă de 1 Mai? Lucian Bode: Ne gândim dacă e în regulă să o porţi în vârful muntelui sau când intri în mare

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că purtarea măștii este obligatorie și la munte, și la mare, dar se analizează renunțarea graduală la această măsură.

„Să stai pe plajă, să intri în mare cu mască (…) ne gândim dacă este sau nu în regulă”, a spus liberalul Lucian Bode, care a mai precizat că restricțiile vor fi ridicate gradual.

„Purtarea măștii este obligatoriu și în fața Ministerului de Interne, și pe plajă, și la munte. Sigur că atunci când premierul Florin Cîțu a venit cu această perspectivă încurajatoare ca începând cu 1 iunie o parte din restricții să fie ridicate gradual, așa cum au fost și introduse, cu siguranță ne gândim și la acest aspect (la măștii pe plajă – n.r.), pentru că, în condițiile în care ajungi în vârful muntelui și porți mască sau stai pe plajă, intri în mare cu mască, din punctul meu de vedere, ca oameni normali ce suntem cu toții, ne gândim dacă este sau nu în regulă”, a spus Lucian Bode.

Bode a mai spus că ceea ce s-a întâmplat anul trecut pe litoral, când turiştii au stat unii lângă ceilalți fără mască, nu se poate repeta anul acesta pentru că nu aşa evităm pandemia.

Lucian Bode a dat asigurări că „pas cu pas, gradual, aceste restricții sunt luate în calcul a fi ridicate”.

„Am dat acest exemplu, inclusiv masca în anumite condiții de distanțare, de respectare a regulilor de protecție sanitară, acest lucru poate fi luat în calcul. Dar astăzi, când vorbim, portul măștii este obligatoriu”, a mai spus Lucian Bode.

 

Guvernul a prelungit STAREA DE ALERTĂ în România. Restricţii relaxate înainte de Florii şi de Paşte

Guvernul a prelungit STAREA DE ALERTĂ în România. Hotărârea de Guvern prevede că în zilele de 23 aprilie şi 30 aprilie, Vinerea Mare, magazinele vor fi închise la ora 20.00, nu la ora 18.00.

„În zilele de 23 aprilie şi 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00 – 20,00. În intervalul orar 20,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, se arată în Anexa 3 a HG.

De asemenea, va fi prelungită circulaţia în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 05.00, pentru ca lumea să poată participa la slujba de Înviere.

„În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20,00 – 5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase”, prevede Anexa 3 a HG de prelungire a stării de alertă.

De asemenea, proiectul de HG prevede ca staţiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte, aşa cum anunţase anterior premierul Florin Cîţu.

„Se limitează gradul de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi în care se practică schiul şi alte sporturi de iarnă:

a) Azuga, judeţul Prahova;

b) Arieşeni, judeţul Alba;

c) Băile Homorod, judeţul Harghita;

d) Băile Tuşnad, judeţul Harghita;

e) Borsec, judeţul Harghita;

f) Borşa, judeţul Maramureş;

g) Bran, judeţul Braşov;

h) Buşteni, judeţul Prahova;

i) Cavnic, judeţul Maramureş;

j) Durău, judeţul Neamţ;

k) Harghita-Băi, judeţul Harghita;

l) Novaci-Rânca, judeţul Gorj;

m) Păltiniş, judeţul Sibiu;

n) Poiana Braşov, judeţul Braşov;

o) Predeal, judeţul Braşov;

p) Sinaia, judeţul Prahova;

q) Sovata, judeţul Mureş;

r) Stâna de Vale, judeţul Bihor;

s) Straja, judeţul Hunedoara;

ş) Vatra Dornei, judeţul Suceava;

t) Voineasa, judeţul Vâlcea;

ţ) Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni, judeţul Caraş-Severin”, potrivit Anexei la hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

Totodată, potrivit sursei amintite, „se limitează gradul de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi:

a) Zona Mamaia Nord, judeţul Constanţa

b) Năvodari, judeţul Constanţa

c) Mamaia şi Mamaia-Sat, judeţul Constanţa

d) Constanţa, judeţul Constanţa

e) Agigea, judeţul Constanţa

f) Eforie Nord, judeţul Constanţa

g) Eforie Sud, judeţul Constanţa

h) Techirghiol, judeţul Constanţa

i) Tuzla, judeţul Constanţa

j) Costineşti, judeţul Constanţa

k) Neptun-Olimp, judeţul Constanţa

l) Jupiter, judeţul Constanţa 8 / 13

m) Cap Aurora, judeţul Constanţa

n) Venus, judeţul Constanţa

o) Saturn, judeţul Constanţa

p) Mangalia, judeţul Constanţa

q) 2 Mai, judeţul Constanţa

r) Vama Veche, judeţul Constanţa”.

Citeşte şi: Premierul Cîţu vrea deschiderea staţiunilor pe litoral de 1 mai. Restricţii modificate pentru turiştii care merg la mare