Maşinile second-hand aduse din străinătate, mult mai uşor de verificat. Cum poţi acum să vezi kilometrajul real al autoturismului!

Românii care cumpără mașini la mâna a doua din orice ţară care face parte din Uniunea Europeană vor putea verifica oficial, în 2023, kilometrajul și istoricul mașinii.

23 aug. 2021, 21:42
Maşinile second-hand aduse din străinătate, mult mai uşor de verificat. Cum poţi acum să vezi kilometrajul real al autoturismului!

Maşinile second-hand aduse din străinătate, mult mai uşor de verificat. Registrul Auto Român va fi conectat la baza de date a tuturor instituțiilor similare din Europa.

Maşinile second-hand aduse din străinătate, mult mai uşor de verificat. Cum poţi acum să vezi kilometrajul real al autoturismului!

Având la dispoziţie doar seria motorului, se va putea vedea întregul istoric al mașinii, indiferent prin câte țări europene a fost aceasta. În momentul de față, pe site-ul RAR, se poate verifica doar istoricul mașinilor rulate în România.

Dacă mașina a fost adusă dintr-o țară străină, kilometrajul acesteia nu poate fi verificat în prezent în mod oficial, iar mulți români au aflat, abia după ce au cumpărat o mașină rulată, că numărul de kilometri a fost dat înapoi.

Luni dimineața, la prima oră, cel mai mare târg de mașini din Europa. Cîțiva bucureșteni își caută automobil. O minimă evaluare se poate face și de către cumpărători. Specialiștii care vând mașini la mâna a doua recomandă ca, atunci când vreți că cumpărați un automobil second hand, să vă uitați la o serie de detalii din interiorul mașinii. Concret, trebuie să vă uitați la scaun, ca să vedeți cât este de uzat, apoi – la volan, la schimbătorul de viteze și la pedalele de accelerație, frână și ambreiaj. Cu cât acestea sunt mai uzate, cu atât vă puteți face o idee mai clară despre adevăratul kilometraj al mașinii.

În Germania, modificarea kilometrajului unei mașini este infracțiune. În România, acest lucru nu este reglementat concret în codul penal.

„Aceste valori ale kilometrajului reprezintă simple citiri. Legislația nu permite verificări suplimentare, vizavi de autenticitatea acestor valori. Acest lucru se va întâmpla in 2-3 ani, atunci când va deveni obligatoriu schimbul de informații la nivel UE.

Un parcurs anual în România este undeva la 12-15.000, nu depășește 20.000 de kilometri pe an. Pe când în Germania, parcursul minim anual este undeva la 35-40.000 de kilometri. Asta înseamnă că foarte ușor putem să facem un calcul: 7 ani vechime ori 30.000 de km, mașina aceea are cel puțin 200.000 de kilometri rulați”, spune Cristian Bucur, șef departament emologări individuale RAR, pentru Digi 24.

Citeşte şi: Top 5 cele mai populare mașini second hand în România. Vezi la ce detalii trebuie să fii atent