Masorul lotului naţional de lupte A MURIT, fiind suspect de HIV. Panică printre SPORTIVI

Situație zguduitoare în sportul românesc. Cosmin Nițescu, care activa ca masor la lotul național de lupte, a decedat pe 24 august, iar vestea i-a înmărmurit pe apropiații acestuia. Imediat, s-a instaurat panica, după ce s-ar fi aflat cauza decesului: virusul HIV, cu care maseorul ar fi fost infestat, scrie Libertatea.

08 sept. 2016, 15:55
Masorul lotului naţional de lupte A MURIT, fiind suspect de HIV. Panică printre SPORTIVI

Cosmin Nițescu ar fi întreținut relații sexuale cu sportive din lotul național. Una dintre aceste fete este deja arătată cu degetul pe rețelele de socializare. Luni, fata respectivă urmează să efectueze testul HIV, trimisă de clubul la care este legitimată. Federația a ținut tot cazul la secret.

Înainte de plecarea delegației tricolore la Rio de Janeiro, masorului Nițescu i s-a făcut rău, în cantonamentul lotului național de la Poiana Brașov. A fost găsit leșinat, în cameră, de către medicul Adriana Limona, doctor coordonator al loturilor naționale de lupteNimeni n-a știut motivul prăbușirii, mai ales că, ulterior, tatăl lui Cornel Nițescu a oferit explicații contradictorii. În primă fază, a spus că fiul său, aflat deja în comă, a fost înțepat de o insectă și suferă de encefalită. Băiatul lui a fost internat de urgență într-un spital din Brașov. Acolo, a intrat în comă, iar după câteva zile, s-a stins. S-ar fi aflat și cauza decesului: HIV pozitiv! Cu alte cuvinte, omul ar fi avut SIDA, scrie Libertatea.

Informația privind decesul lui Nițescu a fost ținută la secret de către FR Lupte, organism care avea obligația să trimită de urgență informări, astfel încât toți sportivii care au intrat în contact cu masorul să își facă testul HIV.

Iată cum s-a aflat totul. Alina Vuc, participantă la JO de la Rio de Janeiro 2016, le-a alarmat pe colegele de la clubul din Sfântu Gheorghe, anunțându-le despre zvonul că motivul decesului lui Cosmin Nițescu este SIDA. Vuc ar fi aflat totul de la medicul Adriana Limona și de la oficialul Alin Grigore, secretar general la federație. Sportiva care a primit mesajul de la Alina Vuc se numește Mădălina Linguraru (23 de ani), al cărei test a ieşit negativ.

„Noi, la lupte, mereu avem răni. De la forță, de la… Uneori, avem sânge pe corp. O dată, acum un an, Cosmin avea răni la degete. Mi-a zis că nu-mi face masaj. Eu am insistat. Ce rău îmi pare de acel moment! De ce oi fi insistat? Marți, am făcut testul HIV, iar miercuri trebuia să iau rezultatul! M-am dus la spitalul din Brașov în care a murit Cosmin și l-am întrebat direct pe un medic dacă masorul a murit de meningită sau de SIDA. Mi s-a spus că a avut HIV pozitiv, adică SIDA, dar că nu-mi poate arăta actele și să nu mă tem, că n-am nimic, decât dacă m-am culcat cu el! Eu nu m-am culcat cu el! Se spune că s-ar fi culcat cu anumite sportive. Nu pot să spun dacă e adevărat sau nu. Știu doar o fată, îi cunosc numele, dar nu-l spun, care este genul care se culcă cu oricine. Repet, nu pot să-i zic numele”, a spus Mădălina Linguraru (23 de ani), al cărei test a ieşit negativ, pentru Libertatea.

Zilele următoare, testul va fi făcut și de Incze Kriszta (20 de ani; campioană europeană la junioare), care abia revenit de la Campionatul Mondial. De asemenea, Adina Popescu, o altă sportivă din Sfântu Gheorghe, va face testul HIV, după ce revine din Polonia. Nu neapărat pentru că ar fi bănuite că au avut relații sexuale cu masorul, ci pentru că virusul se poate transmite prin diverse alte căi.

Arpad Matefi, antrenorul care i-a fost coleg de cameră lui Cosmin Nişescu, nu a avut somn, de când a aflat nenorocita veste, adică de sâmbătă: „Din păcate, acesta este adevărul. Luni m-am dus la medic și am întrebat de ce a murit Cosmin. Mi-a spus că avea HIV pozitiv! Nu mi s-a arătat nimic, ca dovadă, pentru că nu sunt organ abilitat, dar… Stau cu morcovul, cum se spune! Dacă pățesc ceva, iese mare belea!”.

Stresul s-a instaurat în tot lotul. Luptătorii sunt neliniștiți, temându-se că masorul ar fi putut sângera, în timp ce le făcea masaj. Și cum la lupte, rănile deschise sunt dese, fiind un sport de contact, infestarea s-ar fi putut produce aproape instantaneu.