Măsură luată după accidentul din Apuseni. Iniţiativa unor studenţi români va salva vieţi omeneşti

Victimele accidentelor aviatice vor fi căutate cu ajutorul dronelor şi al avioanelor fără pilot. Iniţiativa nu aparţine statului român, ci Asociaţiei X-Project, care va produce pentru companii de telefonie mobilă astfel de echipamente.

18 sept. 2014, 07:53

Prăbuşirea avionului în Munţii Apuseni şi incapacitatea autorităţilor de a localiza epava au reuşit să revolte opinia publică. În timp ce instituţiile statului încă mai caută vinovaţi pentru moartea lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion, firmele private au început colaborarea cu Asociaţia Studenţilor şi Inginerilor cu Activitate Tehnico-Ştiinţifică X-Project în vederea producerii unor drone pentru căutarea supravieţuitorilor.

Avem un proiect la care lucrăm pe care l-am propus companiilor de telefonie mobilă pentru localizarea persoanelor folosind telefonul lor mobil. Practic, recepţionăm puterea semnalului, zburăm deasupra unei zone şi putem stabili mai exact poziţia. Un al doilea proiect, care are ca scop căutarea victimelor accidentelor aviatice sau chiar a turiştilor rătăciţi şi pe care îl facem pentru o companie privată, este drona dotată cu o cameră termală, care detectează căldura corpului, urmând să fie disponibil până la sfârşitul anului. Pentru camera termală avem o dronă, cu raza de acţiune de maximum 10 kilometri şi cu durata zborului de 20 de minute”, a declarat Theodor Milian, preşedintele Asociaţiei X-Project, potrivit ziarulring.ro.

CITEŞTE ŞI: Tragedia din Apuseni. Descoperire NĂUCITOARE la locul accidentului, la parastasul lui Adrian Iovan VIDEO