Moscova va doborî orice avion de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Ministerul Apărării rus a pregătit un proiect de act normativ care permite doborârea avioanelor de pasageri în cazul în care acestea încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse, informează în ediţia sa de vineri cotidianul Izvestia, citat de Radio Svoboda.
Filip Stan
11 ian. 2019, 17:01
Moscova va doborî orice avion de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Documentul „cu privire la procedura de utilizare a armelor şi echipamentului militar pentru protecţia frontierei de stat a Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse” a fost deja postat pe site-ul guvernului de la Moscova.

Conform textului citat, avioanele de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Rusiei ar putea fi doborâte în cazul în care nu reacţionează la semnalele de avertizare şi la focurile de avertisment şi dacă zborul lor riscă să ducă la decese în masă, la catastrofe ecologice sau la un atac asupra unor obiective strategice, potrivit Agerpres.

Documentul prevede de asemenea că armata rusa ar trebui să reacţioneze chiar şi în cazul în care o aeronavă neidentificată se apropie la o distanţă mai mică de 50 de kilometri de graniţa Federaţiei Ruse.

Atunci când acesta este un avion militar, intrat ilegal în spaţiul aerian rusesc, el trebuie forţat să aterizeze pe un aeroport rusesc sau determinat să părăsească spaţiul aerian al Rusiei, iar în cazul în care nu răspunde la semnale, să fie doborât.

Aceleaşi măsuri vor fi aplicate – conform proiectului menţionat – şi avioanelor de pasageri, cu excepţia cazurilor când nu există „un pericol real de decese în masă, un risc de catastrofă ecologică sau de atac asupra unor obiective strategice”, potrivit Agerpres.

Cum va stabili exact armata rusă dacă există sau nu astfel de pericole nu este clar din proiectul de act normativ, notează Svoboda.org.

Noul act normativ este destinat să rezolve contradicţiile din actuala legislaţie rusă, scrie ziarul Izvestia. Dacă legea în vigoare „privind combaterea terorismului” permite armatei ruse să doboare avioane de pasageri deturnate de terorişti în spaţiul aerian al Rusiei, o hotărâre de guvern din 1994 interzice doborârea avioanelor civile, dacă se ştie că există pasageri la bord.

Nu se menţionează deloc despre avioanele de pasageri nici în normele de utilizare a armelor şi a echipamentului militar la apărarea frontierei de stat a Federaţiei Ruse, intrate în vigoare în 2010.

„În multe ţări se permite doborârea avioanelor civile în situaţii similare de urgenţă”, a declarat pentru Izvestia Franţ Klinţevici, reprezentant al Comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus). „Din păcate, pasagerii avionului vor muri, dar aceasta va duce la evitarea unei catastrofe şi mai groaznice şi a unui număr mai mare de victime”, a apreciat el, potrivit Agerpres.

În acest context presa rusă aminteşte de o serie de incidente de acest gen produse în perioada sovietică. Astfel, în anul 1978, un bombardier sovietic a deschis focul asupra unui avion de pasageri sud-coreean de tip Boeing, care intrase în spaţiul aerian al URSS în zona Murmanskului. Două persoane au murit atunci.

O adevărată catastrofă s-a produs însă la 1 septembrie 1983, când armata sovietică a doborât o aeronavă Boeing 747, a companiei sud-coreene Korean Airlines, care zbura de la Anchorage (SUA) la Seul. Din cauza unei erori de navigaţie, avionul a intrat în spaţiul aerian al URSS. De teama că ar putea fi un avion spion american, comandamentul sovietic a ridicat de la sol două avioane de vânătoare, iar un Su-15 a doborât avionul coreean cu o rachetă în largul insulei Sahalin. Toate cele 269 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa. Doborârea Boeing-ului 747 de către sovietici a stârnit o emoţie puternică pe plan internaţional şi un val de indignare faţă de Uniunea Sovietică, aminteşte postul de radio citat, informează Agerpres.

În mai 1987, Mattias Rust, un tânăr de 18 ani, a reuşit să pătrundă în spaţiul aerian al URSS cu un avion uşor de tipul Cesena 172 Skyhawk şi chiar să aterizeze în Piaţa Roşie din Moscova, dar atunci antiaeriana sovietică nu a deschis focul asupra unui avion civil.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună