MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Eşti martorul unei scene dramatice, în care o persoană este la un pas de înec sau s-a înecat? Iată ce trebuie să faci pentru a o salva şi care sunt măsurile de prim ajutor.

16 iun. 2015, 05:52
MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Dacă ai văzut că o persoană este în pericol de înec sau s-a înecat deja, iată ce trebuie să faci pentru a-i salva viaţa.

Măsuri pentru salvarea unei victime căzute în apă

În primul rând, aruncaţi o funie cu un capăt de prindere în apă sau folosiţi un băţ lung. De asemenea, puteţi aduce şi o barcă lângă victimă şi să o remorcaţi până la mal. Este indicat să nu se încerce mutarea victimei în barcă deoarece există riscul de a se răsturna barca. Apa prea rece poate împiedica victima de a apuca obiecte sau a ajunge la ele pentru a se salva.

Se poate încerca salvarea victimei şi prin înot, însă numai în cazul în care salvatorul este antrenat pentru acest lucru. Dacă se încearcă o salvare în apă, se recomandă apropierea prin spatele victimei şi încercarea de liniştire a acesteia. Dacă victima este foarte speriată, aceasta îl poate trage şi pe salvator în apă.

Se recomandă trecerea unui braţ pe sub bărbia victimei şi menţinerea capului la suprafaţa apei. În cazul în care se suspectează leziune de coloană cervicală, capul, gâtul şi trunchiul se vor ţine în linie dreaptă.

Cea mai bună opţiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scândură.

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecate

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecată constă în administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fără a agrava o potenţială leziune de coloană cervicală. Dacă victima nu respiră, se va începe imediat respiraţia gură-la-gură. Aceasta include şi respiraţia gură la gură efectuată în apă.

În timpul deplasării către mal a victimei se va asigura ventilaţia la fiecare 5 secunde. În cazul în care căile respiratorii sunt obstruate, se va efectua manevra Heimlich pentru dezobstrucţie, prin plasarea degetelor în formă de pumn la nivelul stomacului victimei şi crearea unei presiuni la nivel abdominal. Manevra se efectuează până la dezobstrucţia căilor aeriene

Compresiile toracice sunt dificil de efectuat în apă în cazul în care nu există o suprafaţă plană. Ele se vor efectua când aceasta este disponibilă.

Odată ajunşi la mal, se va reevalua respiraţia şi circulaţia pacientului (pulsul şi bătăile cardiace). În cazul în care pacientul prezintă respiraţie şi circulaţie normale fără a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul în poziţie de siguranţă (întins pe burtă, braţele întinse la nivelul umerilor şi îndoite, capul într-o parte şi piciorul de aceeaşi parte îndoit în unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a menţine căile aeriene libere şi a asigura drenajul apei înghiţite. Dacă pacientul nu respiră, se va începe resuscitarea cardio-pulmonară (respiraţie gură la gură şi compresii toracice) până la sosirea salvării sau până persoana începe să respire.

Totodată, prevenirea hipotermiei se face prin îndepărtarea hainelor ude şi învelirea în pături calde. Victima se supraveghează până la sosirea personalului medical autorizat.

Citeşte şi Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o VIPERĂ