Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

Autoritățile vor stoca, pentru o perioadă de şase luni, toate datele pasagerilor zborurilor naționale, cu scopul combaterii infracțiunilor de terorism. Companiile aeriene vor transmite autorităților informațiile privind domiciliul, telefonul, adresa de e-mail, itinerariul, preferințele de zbor și chiar locul în avion al pasagerilor. Obligația va fi stabilită prin lege și lărgește considerabil sfera informațiilor pe care companiile aeriene erau obligate să le furnizeze autorităților.
Iulian Tudor
12 aug. 2016, 07:18
Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

În scopul combaterii migrației ilegale, transportatorii aerieni care operează în România au în prezent obligația ca, până la finalizarea formalităților de îmbarcare, să transmită, la cererea autorităților, seria, numărul și tipul documentului de călătorie utilizat, cetățenia, numele și prenumele, data nașterii, punctul de trecere a frontierei unde urmează să sosească mijlocul de transport, codul transportului, ora plecării și ora sosirii, numărul total de pasageri care sosește cu acel transport și punctul inițial de îmbarcare.

Autoritățile române arată însă că la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la concluzia că, în condițiile menținerii amenințării reprezentate de terorism, este necesar un nou instrument juridic care să includă atât datele menționate, cât și alte tipuri de date necesare pentru prevenirea, depistarea, cercetarea sau urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.   

În acest scop, noua lege stabilește înființarea, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP), potrivit profit.ro. Transportatorii aerieni vor transmite către UNIP, în mod automat și fără solicitarea expresă a autorităților, datele pasagerilor cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului.

Conform noilor norme propuse, companiile aeriene vor transmite codul de rezervare, data rezervării sau a emiterii biletului, datele programate ale călătoriei, numele și prenumele asociate rezervării, adresa și informațiile de contact – inclusiv număr de telefon și adresă de e-mail – asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare și itinerarul complet de călătorie.

Companiile vor fi obligate să furnizeze până și informațiile din profilul “client fidel” al unui pasager, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul, toată situația de călătorie a pasagerului, inclusiv confirmările, situația înregistrării pentru zbor, informații privind neprezentarea pasagerului la îmbarcare sau privind prezentarea acestuia în ultimul moment la îmbarcare fără rezervare prealabilă.

În cazul minorilor neînsoțiți, cu vârsta sub 18 ani, vor fi transmise numele și sexul minorului, vârsta, limba  sau limbile vorbite, numele și datele de contact ale persoanei care îl însoțește la plecare și relația sa cu minorul, numele și datele de contact ale persoanei care îl așteaptă la sosire și relația sa cu minorul, agentul prezent la plecare și la sosire.

Informațiile despre biletul pasagerului vor trebui să cuprindă inclusiv numărul biletului, data emiterii biletului și bilete dus simplu și câmpurile aferente furnizării automate a prețului unui bilet de călătorie, toate informațiile cu privire la bagaje, ba chiar și numărul locului și alte informații privind locul.

Autoritățile vor primi, de asemenea, date privind tipul, numărul, țara de emitere și data expirării oricărui document de identitate, cetățenia, numele de familie, prenumele, sexul, data nașterii, compania aeriană, numărul zborului, data plecării, data sosirii, aeroportul de plecare, aeroportul de sosire, ora plecării și ora sosirii, cât și un istoric al tuturor modificărilor efectuate de un pasager.

Imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregătește de decolare și când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la pasagerii respectivului zbor.

Doar în cazul în care evaluarea datelor aferente unui zbor programat este necesară pentru a răspunde unei amenințări concrete privind comiterea unei infracțiuni de terorism sau a unei infracțiuni grave, UNIP, exclusiv ca urmare a unei cereri scrise din partea unei autorități competente, solicită transportatorilor aerieni să transmită datele PNR aferente zborului în cauză în alte momente decât cele prevăzute.

Autoritățile vor păstra aceste date timp de 6 luni de la momentul furnizării lor, după care vor fi șterse numele, inclusiv numele altor pasageri precum și numărul pasagerilor cu care călătoresc, adresa și informațiile de contact asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare, dar informațiile din profilul “client fidel” și mențiunile privind minorii.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile