Măsurile luate de Guvern pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Au fost demarate plăţile către furnizori

Guvernul anunţă ce măsuri au fost luate pentru gestionarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze. Potrivit unui comunicat de presă, au fost demarate plățile către furnizorii de gaze și energie electrică.

21 feb. 2022, 22:08
Măsurile luate de Guvern pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Au fost demarate plăţile către furnizori

Măsuri guvernamentale pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi la o întâlnire pe tema gestionării efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, alături de miniștrii Energiei, Virgil Popescu, Finanțelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi, Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu, Mediului, Tanczos |Barna, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean și consilierul de stat George Agafiței.

Măsurile luate de Guvern pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale

În cadrul întâlnirii la care a participat şi premierul, au fost analizate efectele măsurilor în vigoare și pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare.

Citeşte şi Furnizorii de energie se plâng că statul nu le-a dat nici acum banii pentru facturile compensate: „Vorbim de sute de milioane de euro”

Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare și compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile menționate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c,d,e,f, pot solicita în continuare, fiind considerați a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale începând cu luna noiembrie 2021:

microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi creşe;

organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;

furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

 instituții de cultură

unități și instituții de învățământ

De asemenea, Guvernul a demarat plățile către furnizorii de gaze și energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal. Aceste plăți vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Astfel, Ministerul Energiei a efectuat plăți în valoare de peste 5 milioane lei furnizorilor care au livrat gaze naturale și energie electrică pentru IMM-urile din România.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a început, astăzi, decontările către furnizorii consumatorilor casnici, fiind dispuse plăți în valoare de 3,5 milioane lei.

Setul de măsuri discutat astăzi, care vor asigura în continuare protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate și analizate în ședința de mâine a coaliției de guvernare.

Citeşte şi Încă o lovitură pentru românii care au primit facturi mărite la energie. Furnizorii de gaze cer prețuri de 5 ori mai mari din aprilie