Maternitate din Braşov, dotată cu aparatură medicală în valoare de 80.000 de lei

Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea" din Brașov un ventilator pentru suport respirator pentru nou-născuți.

15 sept. 2015, 11:23

România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8.8 la 1.000 de nou-născuţi vii, faţă de media europeană de 3,7‰.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat marţi Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” din Brașov un ventilator pentru suport respirator pentru nou-născuți, în valoare de 80.000 de lei. Acţiunea deschide seria unor dotări în valoare de peste 264.000 de lei, ce vor avea loc în următoarea perioadă, în patru maternităţi din centrul țării – în Brașov, Sibiu, Târgu-Mureș și Cluj.

În 2014, în spitalul „Dr. I. A. Sbârcea” au avut loc 4.500 de nașteri, aceasta fiind încadrată drept cea mai mare unitate de gradul III din regiune. Dotarea de astăzi este a treia dedicată maternității brașovene, după ce, în 2013 și 2014, Salvați Copiii a venit aici cu un monitor electroencefalograf și cu alte echipamente de specialitate.

„Aparatura primită de-a lungul ultimilor 3 ani de la Salvați Copiii ne permite monitorizarea prematurilor extrem de mici, care necesită proceduri complexe de îngrijire. Noi avem în medie 400 de naşteri premature pe an, multe fiind din întreg judeţul, astfel că supraviețuirea celor mici se datorează, în mare parte, utilizării acestor aparate”, a declatrat Olimpia Petrescu, Șefa Secției de Terapie Intensivă Neonatală, Spitalul „Dr. Ioan Aurel Sbârcea”

Conform datelor aferente anului 2014, furnizate de INS, în Brașov rata mortalităţii infantile este de 7,5%. Chiar dacă cifra este mai mică decât cea raportată la nivel național, ea este foarte ridicată, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante.

„O secție supraaglomerată de terapie intensivă face ca medicii să ajungă adesea în situația de a alege între copiii cărora li se va acorda o șansă în plus la supraviețuire. În general, noi ne îndreptăm atenția spre spitalele care au lipsuri mari în materie de aparatură modernă, de aceea este al treilea an când ajungem la Braşov, unde ştim că este nevoie de suportul nostru și că echipele medicale sunt pregătite să lucreze cu acești bebeluși extrem de vulnerabili. În continuare, sperăm să reușim să strângem suficiente fonduri pentru a putea susține programul național de dotare a maternităților și în 2016.” – Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România

Acțiunea din Brașov face parte din seria dotărilor programate de Salvaţi Copiii România pentru anul 2015, ce au ca scop modernizarea a 21 de maternități și secții de nou-născuți din țară. Prin implicarea publicului larg în campaniile de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, donaţii online, donații SMS sau Direct Debit, dar şi prin sprijinul important al companiilor partenere, 1.300.000 de lei vor fi investiţi în acest an în Pitești, Brașov, București (2 maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Arad, Buzău, Timișoara (2 maternități), Vaslui și Cluj-Napoca.

Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar cu un SMS la 8844 cu textul „SALVEZ”.

Vezi: Spitalele din Bucureşti vor fi reabilitate. Vezi LISTA unităţilor sanitare