Maternitate la standarde europene, după o investiţie de peste şase milioane de euro

Pacientele care nasc în maternitatea din Sibiu beneficiază începând de luni de condiții europene, după ce clădirea a fost complet reabilitată și dotată, mulțumită unei investiții de peste șase milioane de euro a Ministerului Sănătății în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială.

07 apr. 2015, 13:48
Maternitate la standarde europene, după o investiţie de peste şase milioane de euro

Maternitatea din Sibiu are săli de operație cezariene noi, saloane ATI, reanimare, săli de travaliu, saloane pentru copii și pentru tratamente reabilitate și dotate cu echipamente și mobilier moderne necesare. De asemenea, maternitatea beneficiază de bucătărie, centrală de tratare a aerului, grup electrogen și surse de alimentare continuă UPS.

„Maternitatea de la Sibiu este cea de-a 90-a maternitate complet reabilitată și dotată, inaugurată în ultimul an. Am preluat un proiect început acum mai bine de 7 ani și așa cum am promis îl finalizăm în mai puțin de un an”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

La mijlocul lunii martie, în cadrul ceremoniei de inaugurare a maternității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu declara că, din cele 20 de secții de obstetrică și neonatologie care au început să fie restructurate și modernizart în cadrul Proiectului cu Banca Mondială început în anul 2007, aproape trei sferturi (14 maternități) au fost și vor fi finalizate în perioada 2014—2015.

Citeşte şi: Maternitatea „Sfântul Pantelimon”, inaugurată de Neculai Onţanu după MODERNIZARE FOTO

Blocul Materno-Infantil a fost inaugurat luni la Sibiu de către Ministrul Secretar de Stat, Iulian Chiriac care, cu această ocazie, a vizitat încă două obiective de investiții finanțate de Consiliul Județean Sibiu și finalizate recent: Secția Clinică Neurochirurgie și Secția Clinică Reabilitate Medicală I. La eveniment au luat parte și oficialitățile județene, printre care Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ovidiu Sitterli, prefectul județului Sibiu, vicepreședinții Consiliului Județean Sibiu, dar și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Executantul lucrării a fost un joint-venture româno-austriac format din S.C. VAMED (Austria) și S.C. VALVE INTERNAȚIONAL Brăila.

Potrivit Agerpres, pentru derularea în condiții optime a activității medicale și pentru a facilita accesul pacientelor la dotările și condițiile moderne rezultate în urma renovării, mai multe spații au fost date succesiv în folosință pe parcursul anului 2014, ultima etapă a procesului de reabilitare încheindu-se în martie 2015.

Prin urmare, începând cu luna în curs, viitoarele paciente din județul Sibiu dar și cele din județele învecinate vor beneficia în totalitate de una dintre cele mai moderne maternități din România, în condiții de cazare și tratament la nivel european.

„Finalizarea integrală a unui proiect de dimensiunile și importanța Blocului Materno-infantil al SCJU Sibiu este un mare pas înainte în strategia de dezvoltare a instituției noastre și ne bucurăm că am avut parte, în acest sens de sprijinul necondițional al Ministerului Sănătății. Principala noastră satisfacție este că putem oferi tuturor femeilor care doresc să nască sau să se trateze aici, condiții de nivel european. Pe lângă Blocul Materno-infantil, am finalizat integral și alte obiective de investiții cu finanțare de la Consiliul Județean, cum sunt Secția Clinică Neurochirurgie cu un Bloc Operator complet nou și utilat și Secția Clinică Fizioterapie, reabilitată integral, toate eforturile pe care le facem fiind în folosul cetățenilor și urmărind încadrarea SCJU Sibiu în criteriile de clasificare ca Spital Clinic de Urgență cu nivel de competență I A”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.

Blocul este compus din: corpul I cu etajele 2, 3 și 4 cuprinzând Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie I și ÎI, Neotatologie și Prematuri, corpul ÎI — etajul I cu cabinete birouri internări/ externări, vestiare, cameră gardă și cameră spitalizare de zi etc. și corpul III — etajul I cuprinzând blocul operator, blocul de nașteri și AȚI cu componentele specifice.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii dă asigurări că şi anul acesta vor fi deblocate posturi

În urma procesului de reabilitare, în carul Blocului Materno-Infantil al SCJU Sibiu vor funcționa: 45 de saloane de două paturi cu grup sanitar propriu și cu un total de 90 de paturi, un salon cu un pat și grup sanitar propriu, 6 săli de nașteri, 3 săli de operații, 3 saloane AȚI neonatalogie, 3 săli pentru prematuri, 4 saloane de Terapie Intensivă pentru femei, 3 săli de mese, cabinete pentru personalul medical, birouri, grupuri sanitare pentru personalul medical, spații de depozitare și auxiliare și ascensoare noi.

Suprafața utilă totală a întregului Bloc Materno-Infantil este de circa 5000 mp.

„Este un moment de o importanță majoră, cel mai mare proiect de până acum al spitalului care, alături de celelalte proiecte finanțate de Consiliul Județean Sibiu din fonduri proprii arată că ne îndreptăm spre o normalitate dorită de noi toți. Este în același timp un sentiment deosebit, care arată că promisiunile făcute sunt materializate. Mulțumesc tuturor celor implicați pentru modul în care și-au făcut datoria, le doresc mult succes și să de ajute Dumnezeu să primi și alte proiecte cel puțin la fel de importate”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.