Maternitatea Rădăuţi rămâne închisă din cauza noii infecţii cu stafilococ auriu

DSP Suceava a decis menținerea măsurii de suspendare a activității Maternității Rădăuți, ca urmare a rezultatelor preliminare necorespunzătoare ale probelor recoltate pe 10 martie.

12 mart. 2014, 12:43
Maternitatea Rădăuţi rămâne închisă din cauza noii infecţii cu stafilococ auriu

Potrivit DSP Suceava, rezultatele probelor recoltate (teste suprafețe și tegumente) în data de 4 martie au fost parțial necorespunzăoare, indicând în continuare prezența stafilococului auriu în mediul spitalicesc.

Actualul episod de infecție nosocomială în Maternitatea Rădăuți a totalizat un număr de nouă cazuri, dintre care patru au fost internate pe Secția de chirurgie infantilă a Spitalului Județean (SJ) Suceava.

Conducerea spitalului rădăuțean implementează toate recomandările făcute de specialiștii în domeniu, DSP Suceava monitorizând în continuare situația din această unitate sanitară.

Potrivit adjunctului DSP Suceava, Cătălina Zorescu, noi cazuri de infecții cu stafilicoc auriu la nou-născuți, în Maternitatea Rădăuți, au început să apară din 30 ianuarie, primii bebeluși infectați prezentând o formă ușoară a bolii, respectiv afecțiuni cutanate, fiind tratați la Rădăuți. Ulterior, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite anul trecut, ce au necesitat internarea în secția de Chirurgie Infantilă a Spitalului Județean Suceava, pentru tratament și intervenții chirurgicale.

Până pe 5 martie, trei bebeluși aflați în stare mai gravă au fost internați la secția de Chirurgie Infantilă a SJ Suceava, iar unul care are afecțiuni cutanate, la secția de Pediatrie a aceluiași spital.

Zorescu a spus că, deși condițiile hoteliere la Maternitatea Rădăuți sunt foarte bune, iar managerul spitalului a asigurat materiale sanitare și dezinfecțanți, DSP Suceava va monitoriza în continuare personalul unității sanitare. Totodată, Zorescu a precizat că DSP Suceava a solicitat o echipă de experți de la Iași, iar în 28 februarie un medic neonatolog și doi medici epidemiologi de la Iași au venit la Maternitatea Rădăuți. În urma verificărilor, echipa de experți de la Iași a făcut o serie de recomandări privind respectarea unei igiene riguroase personale, dar și ca angajații maternității să respecte protocoalele de lucru specifice, respectiv toaleta nou-născuților, curățarea și dezinfectarea instrumentarului, a suprafețelor și saloanelor.

Zorescu a spus că toate infecțiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuți au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, iar noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecție înregistrat la sfârșitul anului trecut.

Vom reinvestiga personalul maternității, așteptăm rezultatele analizelor probelor microbiologice și vom decide„, a spus Zorescu.

DSP Suceava a dispus pe 18 decembrie 2013 închiderea temporară a Maternității Rădăuți, după apariția unui focar de infecție intraspitalicească cu șase cazuri de nou-născuți care au contractat stafilococ auriu medicilino-rezistent.

Maternitatea a fost redeschisă pe 6 ianuarie 2014, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

DSP Suceava a solicitat atunci Maternității Rădăuți, printre altele, să respecte cu strictețe prevederile privind dezinfecția, curățenia și sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecții intraspitalicești, iar în ceea ce privește personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă și să folosească în mod corect echipamentul de protecție.

Maternitatea Rădăuți s-a mutat în actuala locație pe 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităților finanțat de Banca Mondială.

La sfârșitul anchetei de anul trecut, prefectul de Suceava, Florin Sinescu declara că s-au depistat în focar 19 cazuri de infecție, la 14 fiind necesară spitalizarea și că, în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajați ai maternității, 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.