Maternităţile nu mai au bani pentru nou-născuţii prematur

În acest moment, cele mai multe secţii de neonatologie din Capitală şi din ţară au cheltuit integral banii din Programul naţional de sănătate a mamei şi copilului. În plus, multe maternităţi sunt aglomerate şi nu mai pot primi gravide, informează România TV.

25 iul. 2014, 13:53
Maternităţile nu mai au bani pentru nou-născuţii prematur

Potrivit Asociaţiei „Salvaţi Copiii”, multe dintre secţiile de nou-născuţi prematuri nu mai au bani pentru îngrijirea acestora. În această situaţie se află maternităţile Filantropia şi Cantacuzino din Capitală, dar şi Spitalul Judeţean Sibiu şi Piatra Neamţ.

„În acest moment, ei încearcă să acopere nevoile de îngrijire a nou-născuţilor prematuri prin folosirea banilor din alte secţii ale spitalelor. Spitalele au şi ele problemele lor pentru alte secţii şi nu cred că ele dispun de venituri atât de mari încât să poată acoperi ceea ce reprezintă o cheltuială serioasă”, a declarat George Roman de la „Salvaţi Copiii”.

Anul acesta, sumele primite de maternităţi de la Ministerul Sănătăţii au fost mult mai mici decât anii trecuţi. La Spitalul Judeţean Sibiu, banii alocaţi nu acoperă nici măcar un sfert din bugetul cerut. Deşi este o problemă extrem de gravă, cei care o cunosc cel mai bine nu au voie să vorbească.

Proasta finanţare a programului dedicat nou născuţilor prematuri este un subiect extrem de delicat. Iar cei care au curajul să vorbească despre acest lucru plătesc uneori cu funcţia. Este şi cazul medicului Adrian Crăciun de la Maternitatea Cantacuzino din Capitală, căruia, susţine el, pentru că a avut curajul să expună problemele reale, i s-a cerut demisia.

Maternităţile se mai confruntă cu o problemă: aglomeraţia. Spre exemplu, la Maternitatea Polizu nu mai sunt primite gravide, pentru că 17 din 20 de incubatoare sunt ocupate. Iar aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Maternitatea Cantacuzino.

Ministerul Sănătăţii a cerut spitalelor să aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistenţei medicale a prematurilor şi a solicitat suplimentarea fondurilor necesare programelor naţionale de sănătate la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iulie, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi prematuri, transmite Agerpres.

„Noua conducere a Ministerului Sănătăţii a solicitat suplimentarea fondurilor destinate funcţionării programelor naţionale de sănătate la rectificarea bugetară care va fi realizată la sfârşitul lunii, inclusiv pentru componenta de îngrijire nou-născuţi prematuri. Mai mult, până la rectificarea bugetară, Ministerul Sănătăţii a solicitat unităţilor sanitare să aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistenţei medicale a nou-născuţilor prematuri având în vedere că acestea dispun de fonduri necesare până la asigurarea finanţării prin rectificare”, se arată într-o informare a MS.

Potrivit documentului, fondurile necesare pentru funcţionarea maternităţilor şi a secţiilor de neonatologie din ţară în care se acordă asistenţă medicală de specialitate nou-născuţilor prematuri sunt asigurate atât din bugetele unităţilor sanitare în care funcţionează aceste secţii, cât şi în cadrul unei componente a Programului Naţional Mama şi Copil.

Citeşte şi NOU-NĂSCUŢI condamnaţi la MOARTE. O parte a fondurilor pentru maternităţi au fost tăiate