Anunţul trist a fost făcut sâmbătă dimineaţă: „Am pierdut un titan”

Pianistul de jazz american McCoy Tyner, membru al cvartetului John Coltrane, a murit la vârsta de 81 de ani.

07 mart. 2020, 06:01
Anunţul trist a fost făcut sâmbătă dimineaţă: „Am pierdut un titan”

Pianistul de jazz american McCoy Tyner, cunoscut pentru activitatea sa în cadrul cvartetului lui John Coltrane, a murit la vârsta de 81 de ani, a anunţat familia sa vineri, scrie AFP.

Unul dintre cei mai respectaţi pianişti de jazz din istorie, alături de Herbie Hancock, Bill Evans sau Chick Corea, McCoy Tyner este considerat drept cel care a modelat traiectoria pianului de jazz modern.

Un celebru prezentator TV a murit într-un accident rutier. S-a izbit violent de un gard de beton 

„McCoy a fost un muzician inspirat, care şi-a dedicat viaţa artei sale, familiei şi spiritualităţii”, a scris familia sa pe Instagram fără să precizeze cauzelel decesului. „Muzica lui McCoy Tyner şi moştenirea sa vor continua să-i inspire pe fani şi viitoarele talente multe generaţii”.

Născut Alfred McCoy Tyner în Philadelphia, în 1938, artistul a început să ia lecţii de pian la vârsta de 13 ani. Cariera sa a debutat cu grupul Jazztet, condus de Benny Golson şi Art Farmer.

În 1960, ingeniosul compozitor şi pianist s-a alăturat celebrului cvartet al saxofonistului John Coltrane, cântând pe discurile de acum legendare „A Love Supreme” şi „My Favorite Things”.

McCoy Tyner a fost ultimul membru rămas în viaţă al cvartetului care, pe lângă Coltrane, îi includea pe Jim Garrisson şi Elvin Jones.

„Am pierdut un titan”, a scris pe Twitter emblematica casă de discuri Blue Note Records.

Tyner a avut şi o carieră prolifică solo. Întrebat în 2008 de radio NPR despre secretul longevităţii sale, el a răspuns: „Îmi place sucul de morcovi. Sucul de morcovi este cu adevărat bun pentru voi. Morcovul şi ţelina, nu uitaţi de ţelină”.

„Pentru mine, viaţa şi muzica sunt acelaşi lucru, cânt ceea ce trăiesc”, spunea de asemenea artistul, citat pe pagina de Facebook.