Mecanismul corupţiei din spitale, dezvăluiri halucinante. Medic şef: Directorul general de spital ia cel mai mult

Scandalul dezinfectanţilor scoate la iveală mecanismul corupției din spitale. Managerii de spital iau 30% din contracte și o parte din bani îi dau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție. Informaţiile au fost făcute publice de un medic care spune că a văzut acest sistem funcţionând în ultimii 20 de ani, pentru tolo.ro.

26 mai 2016, 06:11
Mecanismul corupţiei din spitale, dezvăluiri halucinante. Medic şef: Directorul general de spital ia cel mai mult

Cazul dezinfectanților ajunge la momentul devoalării mecanismului corupției din spitale. Managerii de spital iau 30% din contracte și o parte din bani îi dau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție. Potrivit tolo.ro, mărturia vine de la unul dintre cei mai importanți medici microbiologi din România, cu experiență de peste 20 de ani, din care 10 la Cantacuzino și 10 într-un mare spital de urgență din București.

Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României. Spital care a tratat victime de la Colectiv. Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie. Era șefă la microbiologie, dar se ocupa și de dezinfectanți. Microbiologul povestește întâlnirea în care Flori Dinu a vrut să-i dea bani, totul transformîndu-se într-o scenă de neuitat.

„Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții. Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit…

O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi Pharma.

Mi-a adus un dezinfectant pe bază de alcool. O mostră. Am mirosit mostra. I-am zis: „Nu miroase a alcool”. Mi-a răspuns de sus, că venea de la director pasămite: „Sunteți fumătoare și v-ați pierdut simțul mirosului”. M-am enervat și a urmat discuția. Nu voi uita discuția toată viața deși nu asta ar trebui un medic să-și amintească din viață.

DIALOGUL DINTRE ȘEFA MICROBIOLOG ȘI ȘEFA HEXI PHARMA

– Nu are sens, produsele firmei dumneavoastră au probleme.
– Dar n-aveți dreptul să ne refuzați!
– Ba da, am dreptul ca profesionist! Și am dreptul să fac un referat de respingere prin care să anunț și celelalte spitale.
– Am înțeles. Cât v-a dat Anios?
– Poftim?!!!
– Cât v-a dat Anios că eu vă dau dublu!
– Ieși afară!
– Ce?
– Ieși afară acuuuum! Cară-te repede cu liftul că dacă îți dau un șut în cur te duci direct pe geam și pici direct la parter!

Mi-am ieșit din minți când Flori Dinu a dus mîna la geantă să scoată plicul. Așa se lucrează în licitațiile din spitale pe dezinfectanți. Cu plicul. Directorul general de spital ia cel mai mult. În anumite cazuri, chiar 30% din contract”, a povestit medicul. 

Citeşte şi: Hexi Pharma: N-o să mai tăcem. Au profitat persoane care au primit „mulţumiri” în bani

Cum se împart şpăgile

Lista destinatarilor de „plicuri”

Întrebat cine mai primeşte bani, medicul a răspuns „cu liniuță de la capăt”: directorul general 30%, directorul medical 5%-10%, președintele comisiei de licitație, șeful de la achiziții, epidemiolog, directorul economic
asistenta șefă. „Asistenta şefă are un rol important în poveste. E un personaj foarte important pe secție. Ea are rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor. Sau chiar îi determină să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice”, explică medicul.

Microbiologul subliniază că din cauza „golăniei unsuroase” din spital a părăsit sistemul public de sănătate şi a mers să lucreze în privat. „Nu am luat niciun ban! Și aici a venit sfârșitul. La un moment dat m-am dus la manager și i-am zis: „Ai merțan, ai case, eu nu vreau să fiu ca tine! Ți-ai ales acest drum, treaba ta. Dar nu o să mă cumpere nimeni. Nici pentru 10.000 – 20.000 de euro, cât mi-ar fi revenit mie, și nici pentru mai mult. I-am zis directorului: când o să se spargă totul, nu voi, șefii, cu banii ăștia mulți făcuți, cu sute de mii de euro, veți cădea, ci tot noi, fraierii!” Apoi am plecat şi am venit să lucrez în privat”, mai povesteşte sursa Gazetei.