Mediator: Diriginta liceului din Covasna, PUSĂ DE DIRECTOR să taie bentiţa tricoloră a Sabinei

Inspectoratul Şcolar din Covasna a decis să îi sancţioneze în scandalul bentiţei tricolore pe directorii unităţii de învăţământ şi pe diriginta care a vrut să-i taie bentiţa elevei. Comunitatea românească din Covasna consideră sancţiunile nişte "caricaturi" şi susţin că diriginta nu este vinovată în acest scandal.

26 mart. 2013, 16:20
Mediator: Diriginta liceului din Covasna, PUSĂ DE DIRECTOR să taie bentiţa tricoloră a Sabinei

Directorul Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna şi cei doi adjuncţi au fost sancţionaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean cu observaţii scrise, după scandalul legat de fetiţa cu bentiţă tricoloră, în timp ce diriginta acesteia a fost schimbată de la clasă.

Comunitatea românească din Covasna nu suntem de acord cu aceste sancţiuni, le considerăm nişte sancţiuni caricatură şi sunt inadmisibile. Asta dovedeşte că inspectorul şef din Covasna nu înţelege ce se întâmplă în şcolile din judeţul Covasna.”, a declarat la România TV Gheorghe Tabalai, mediatorul scandalului din Covasna.

Mediatorul a explicat că diriginta este nevinovată, ea fiind obligată de director să recurgă la acele gesturi.

„Diriginta s-a dovedit a fi ţapul ispăşitor. Diriginta a fost pusă să facă acele gesturi de către director şi a recunoscut de faţă cu direcţiunea acest lucru. Directorul i-a spus să meargă să smulgă bentiţa şi dacă nu reuşeşte să i-o taie„, a punctat Tabalai.

Citeşte şi SANCŢIUNI în scandalul bentiţei tricolore. Diriginta a fost schimbată, conducerea liceului mustrată

Măsurile au fost dispuse în urma verificărilor făcute săptămâna trecută la unitatea de învăţământ, care au inclus reconstituirea evenimentelor şi luarea de declaraţii din partea celor implicaţi direct şi indirect.

Astfel, pentru „gestionarea defectuoasă a situaţiei în primele zile ale desfăşurării evenimentelor”, directorul liceului şi adjuncţii săi au fost sancţionaţi cu observaţii scrise, iar diriginta elevei care a purtat bentiţă tricoloră a fost schimbată atât din această funcţie, cât şi din cea de profesor de limba română la clasa a IX-a A.

Ecaterina Andronescu este de părere că principalii vinovaţi în acest scandal sunt conducerea şcolii, alături de profesorii care au obligaţia să realizeze comunicarea între elevii români şi maghiari.

Prima misiune neîndeplinită corespunzător de a nu se ajunge la relaţii contondente a fost a conducerii şcolii şi a profesorilor de acolo care aveau obligaţia să realizeze această comunicare între elevii români şi maghiari. Al doilea rol era al Inspectoratului Şcolar.„, a declarat fostul ministru al Educaţiei la România TV.

Dacă diriginta consideră că este nedreptăţită are dreptul să conteste această decizie la Inspectorat şi la Ministerul Educaţiei.”, a completat Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi Mama fetiţei cu bentiţă: Sabina s-a simţit umilită, marginalizată în ţara ei. A primit ameninţări