Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare: „Avem pacienți cu ‘sete de aer’, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație”

Un medic ATI de la Spitalul Colentin face mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă, acolo unde pacienţii se luptă cu disperare pentru fiecare respiraţie.

13 oct. 2021, 15:51
Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare: „Avem pacienți cu ‘sete de aer’, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație”

Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă. Laura Zarafin spune că starea pacienţilor care ajung la ATI se agravează mult mai repede decât se întâmpla în primele valuri ale pandemiei.

Medic ATI de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare despre situaţia din secţiile de Terapie Intensivă

Secţiile ATI din spitale sunt mai pline ca oricând de pacienţi infectaţi cu coronavirus. Personalul medical este epuizat, atât fizic, cât şi psihic însă în fiecare zi găsesc puterea de a lupta pentru a salva cât mai multe vieţi.

Citeşte şi Rata de infectare a depăşit 3 la mie în peste 1.500 de localităţi. În cinci comune, incidenţa a trecut de 20 la mie

„Suntem toți epuizați, nu numai fizic ci și psihic, pentru că vedem pacienți în stare extrem de gravă, cărora nu le ajunge aerul, panicați, disperați, care se luptă pentru fiecare respirație.

Aș spune că în aceste 18 luni am văzut decese cât am fi văzut, probabil, în cinci-șase vieți profesionale. Este nu numai frustrant, este greu de suportat psihic.

Pacienții care ajung în ATI – deci cei cu forme critice de insuficiență respiratorie data de SARS-CoV-2 – sunt pacienți cu ”sete de aer”, dispneici, cu saturații extrem de mici, dar conștienți, în ciuda hipoxemiei. Senzația noastră este că starea lor se agravează mult mai repede decât se întâmpla în celelalte valuri ale pandemiei.

Este de remarcat că, acum, cei mai mulți pacienți critici COVID vin mult mai târziu la spital, după 7-10 zile de stat acasă fără tratament sau cu diverse tratamente autoadministrate, după ce citesc diverse păreri de pe internet.

Prezentarea la medic târzie și lipsa tratamentului încă din primele zile de simptomatologie, cred că sunt cauzele principale ale mortalității mari”, povesteşte dr. Laura, potrivit Gândul.ro. 

Citeşte şi Colegiul Medicilor din Bucureşti: Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi şi fără comorbidităţi. Suntem la răscruce

Medicul a explicat cât de importat este vaccinul în lupta cu virusul.

„Este adevărat că vaccinurile anti-COVID nu împiedică infectarea, dar pregătesc organismul uman pentru o reacție mai rapidă și mai adecvată la întâlnirea cu virusul. Este adevărat și că eficiența vaccinurilor nu este atât de mare pe cât s-a comunicat după primele studii – de 98-99% -, dar trebuie să avem în vedere și că aceste vaccinuri s-au realizat pentru varianta inițială a virusului.

Totuși, dacă ne uităm la țările cu rată mare de vaccinare – Emiratele Araba, Portugalia, Marea Britanie, Suedia, Franța, Italia -, observăm că ATI-urile sunt aproape goale. Aș spune deci că, dacă ne-am fi vaccinat în proporție de 75%, cel mai probabil numărul de cazuri critice ar fi fost foarte mic”, a mai spus medicul.

Miercuri, 13 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică anunţa că la nivel naţional nu mai există nici măcar un pat liber în secţiile ATI pentru pacienţii cu coronavirus.