Medic de 28 de ani de la ATI Timişoara, găsit mort în casă. Mama acestuia spune că nu a a mai suportat stresul din spital

Un medic de la 28 de ani din Timișoara, care lucra la secția de Terapie Intensivă, a fost găsit mort în casă. Potrivit unor surse medicale, medicul s-ar fi sinucis.
Claudia Simion
05 apr. 2021, 11:50
Medic de 28 de ani de la ATI Timişoara, găsit mort în casă. Mama acestuia spune că nu a a mai suportat stresul din spital

Medic de la ATI Timișoara, în vârstă de 28 de ani, găsit mort. Mama acestuia spune că nu a a mai suportat stresul din spital

Un medic de la 28 de ani din Timișoara, care lucra la secția de Terapie Intensivă (ATI) și avea grijă de pacienții cu Covid, a fost găsit mort în casă.

Medicii de la Ambulanță l-au resuscitat timp de o oră, dar din păcate nu l-au putut salva.

Potrivit primelor informații, medicul din Timișoara și-ar fi pus capăt zilelor. Apelul a fost făcut la 112 în jurul orei 22:00 în data de 4 aprilie de către mama medicului. Aceasta a anunțat că fiul ei este prăbușit la pământ și că bănuiește că și-ar fi injectat o substanță folosită în secțiile ATI din spitale.

Medicul lucra la Spitalul Județean din Timișoara și, potrivit colegilor, acesta se plângea de oboseală în ultima perioadă. La fața locului a sosit un echipaj de ambulanță, însă, o oră mai târziu, s-a constatat decesul medicului. A fost deschis și un dosar de ucidere din culpă.

Potrivit Romania TV, medicul de 28 de ani şi-ar fi injectat propofol, o substanţă anestezică utilizată frecvent în spitalele din România, aceeaşi substanţă care a dus şi la moartea lui Michael Jackson.

Citeşte şi: Propofolul, substanţa care l-a ucis pe Michael Jackson, i-a adus moartea şi lui Petru, băieţelul de patru ani anesteziat la dentist

Managerul spitalului a tras şi un semnal de alarmă, având în vedere că, din informaţiile iniţiale, ar putea fi vorba de o sinucidere, care poate fi atribuită stresului imens la care sunt supuşi medicii în această perioadă.

„El a fost găsit în stare de inconştienţă de un echipaj SMURD în această dimineaţă, în jurul orei 6,00, din informaţiile pe care le avem. Din păcate, manevrele de resuscitare au eşuat şi nu a mai putut fi salvat. Ne exprimăm nu doar regretul, ci condoleanţele pentru familia medicului. Era un medic excepţional, un student de nota 10, preocupat de profesia aceasta, a lucrat o perioadă şi pe zona roşie COVID, cu bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2, în Spitalul Judeţean Timişoara. În ultima perioadă a lucrat din nou pe ATI non-COVID”, a spus Raul Pătraşcu.

„Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale, vieţi personale sau probleme de sănătate. După un an de luptă cu această boală, indiferent de specialitatea pe care o au medicii, indiferent de experienţă, dacă lucrezi şi 24 de ore pe zi după o gardă, dacă ştii că ai făcut tot ce ai putut şi totuşi un pacient moare, indiferent că e patologie COVID sau nu, asta nu înseamnă că pe medici nu-i afectează. Îi afectează enorm, pentru că şi ei sunt oameni”, a adăugat dr. Raul Pătraşcu.

Epuizați fizic și secătuiți emoțional, după munca neobosită de un an de pandemie. Mai bine de jumătate dintre angajații Spitalului Victor Babeș din Timișoara, în bornout

Au fost făcute publice rezultatele evaluării gradului de burnout al angajaților Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timișoara.

“Burnout sau epuizarea profesionala reprezinta o stare de epuizare, atat fizica, cat si psihica, ce apare in special la persoanele a caror profesie implica o responsabilitate deosebita si interactiuni frecvente cu oameni”, spune psihologul Herber Freudenberger, cel care a identificat existenta acestui sindrom. Burnout-ul poate duce nu doar la epuizare emotionala, ci si fizica, depersonalizare si chiar scaderea performantelor.

Proiectul pilot in Romania, cel al evaluarii epuizarii fizice si a stresului profesional in randul cadrelor medicale de la Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, a fost realizat pe un esantion de aproape 250 de angajati ai unitatii sanitare, ceea ce reprezinta un procent semnificativ din numarul celor care lucreaza in spitalul din linia intai a luptei cu COVID-19. Participarea la evaluare a fost voluntara si anonima. Cei care si-au dat acordul au completat o serie de chestionare in care au raspuns la cateva intrebari. S-a avut in vedere alegerea unui esantion reprezentativ pentru fiecare sectie si compartiment din Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

Studiul a demonstrat ca 56,37% dintre medicii, asistentele medicale, infirmierele, brancardierii si restul personalului chestionat au un nivel mediu sau ridicat de burnout. In ceea ce priveste extenuarea emotionala, aceasta se regaseste in cazul a 55,88 la suta dintre participantii la studiu. 67,16 la suta dintre angajatii Spitalului Victor Babes au declarat ca au un grad ridicat de stres, iar 64,22 resimt ingrijorare, faptul ca niciodata nu au timp pentru ei, oboseala si lipsa odihnei. Un semnal de alarma este legat de gradul de anxietate. In urma cercetarii, s-a constatat o crestere a anxietatii, nivelul acesteia ajungand la 34,80 la suta.

“Studiul a aratat ceea ce, din pacate, am banuit in momentul in care, impreuna cu colegii mei, am decis sa realizam acest proiect, unic de altfel in Romania. Un grad ridicat de epuizare profesionala, dar si personala. Ceea ce lasa urme adanci. Noi nu am putut sa ne luam prea multe zile libere in ultimul an, pentru ca era nevoie de fiecare dintre noi. Cum sa fi plecat cand sectiile erau pline, cand oamenii erau in suferinta? Ne-a marcat fiecare etapa a acestei pandemii.

Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calitatii vietii care, insa, nu este doar in spital, ci fiecare dintre noi il simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sanatatii si sunt convins ca poate fi aplicat la orice alta unitate sanitara aflata in lupta anti COVID. De altfel, mai multi colegi din tara ne-au cerut ajutorul si le vom pune la dispozitie studiul, dar si chestionarele, pentru a putea sa realizeze si ei o analiza a starii de epuizare”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara.

 

Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.

A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Hârtia igienică, un pericol înșelător. Ce boli poate aduce
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile