Medic de la Institutul Marius Nasta: Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții

Conf. Univ. Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta, demontează acuzaţiile antivacciniştilor. "Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală", spune medicul.

06 dec. 2021, 19:10
Medic de la Institutul Marius Nasta: Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții

Oxigenul folosit pentru bolnavii COVID-19 cu forme medii şi severe nu arde plămânii, ci este şansa la viaţă pentru aceşti pacienţi, susţine Conf. Univ. Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta. Medicul explică de ce unii pacienţi cu COVID-19 ajung să fie conectaţi la surse de oxigen.

„Oxigenul nostru cel de toate zilele… Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta – inclusiv Covid-19 – corpul ar muri.
În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă…
Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este OXIGENUL, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus.

Experiența pandemiei ne-a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut!”, explică medicul coordonator al Pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 6 decembrie: Peste 45.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care aproximativ 10.500 cu prima doză

Medicul spune că în unele cazuri, în ciuda tratamentului cu oxigen, starea de sănătate a pacieţilor se agravează.

” Și din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale… și sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invaziva sau intubație sau ventilație mecanică”, mai spune medicul.

„Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală.”, concluzionează Conf. Univ. Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta, citată de Ro-vaccinare.

Citeşte şi: PNL vrea CERTIFICAT VERDE la serviciu şi vaccinare obligatorie cât mai repede. Reacţia lui Alexandru Rafila


loading...
Partenerii noștri