Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

Tulburările de deglutiţie sunt foarte diverse şi totodată frecvente şi pot apărea ca un simptom banal sau ca un context de boli grave. Foarte mulţi pacienţi au astfel de suferinţe în urma unor intervenţii chirugicale, a unor boli neurologice, reumatologice, endocrine, afecţiuni ORL, a unor patologii inflamatorii, infecţioase sau tumorale ale căilor respiratorii şi ,nu în ultimul rând, a patologiei psihiatrice, a explicat prof dr. Codruţ Sarafoleanu, şeful clinicii ORL de la Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală.
Alina Costache
13 iun. 2017, 11:32
Medic: Foarte multe persoane au tulburări de deglutiţie

„Tulburările de deglutiţie pot fi un simptom banal sau un context de boli grave. Sunt foarte mulţi pacienţi care au tulburări de deglutiţie în urma unor intervenţii chirugicale (spre exemplu, traheostoma), iar în cazul altora apare în urma unor boli generale, precum boli neurologice, reumatologice, endocrine, boli de sistem (colagenoze), afecţiuni ORL, toată patologia inflamatorie, infecţioasă şi tumorală a căilor respiratorii, apoi paralizii ale nervilor laringelui, toată patologia esofagului, sechelele post accident vascular cerebral şi, nu în ultimul rând, patologia psihiatrică, care poate da tulburări de deglutiţie, deci un complex foarte larg. Depresia, de exemplu. Sunt pacienţi care au senzaţia că nu mai pot să înghită şi care se deprimă şi mai tare, slăbesc şi ajung cu alte probleme de deshidratare cronică”, a spus profesorul Codruţ Sarafoleanu, la lansarea monografiei „Tulburările de deglutiţie – de la etiologie la recuperare funcţională”.

Mai puţin frecventă la copii, boala deglutiţiei apare mai ales la cei cu amigdale foarte mari, cu bază de limbă foarte mare sau a celor care nu pot respira bine pe nas. În schimb, problemele la înghiţire pot fi întâlnite mai frecvent la vârstnici.

„Într-un proces complex de îmbătrânire care înseamnă şi probleme vizuale, şi probleme auditive există şi dificultăţi ale emisiei vocale, unii au o voce mai stinsă, reuşesc să comunice mai greu pe un ton normal, dar există şi tulburări grave de deglutiţie, iar oamenii se îneacă mai frecvent, chiar fac pneumonii de aspiraţie, pentru că asta este una dintre complicaţie cele mai frecvente ale tulburărilor de deglutiţie. Altfel spus, complicaţiile cele mai frecvente şi grave ale tulburărilor de deglutiţie sunt problemele infecţioase, pulmonare, pneumonii de aspiraţie”, a explicat profesorul Codruţ Sarafoleanu, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, tratamentul în tulburările de deglutiţie depinde de un diagnostic corect. „Tratamentul nu înseamnă doar tehnici chirugicale, ci şi recuperarea funcţională a deglutiţiei. Recuperarea trebuie făcută de ORL-iştii noştri, pe care îi pregătim. Sunt foarte mulţi pacienţi care au aceste tulburări şi care au nevoie de recuperare. Recuperarea presupune, printre altele, anumite poziţii în care aceşti oameni trebuie să înghită, anumite tipuri de alimente pe care să le consume, există un anumit instrumentar, linguri speciale, căni speciale”, a mai spus Codruţ Sarafoleanu, precizând că recuperarea se poate face în Secţia ORL a Spitalului Sfânta Maria, acesta fiind printre puţinele spitale unde se poate face recuperare în deglutiţie.

Citeşte şi Cu ajutorul hipnozei te poţi trata de multe afecţiuni

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce