Medic: Lipsa finanţării asistenţei medicale primare afectează sănătatea populaţiei

Medicii de familie atrag atenţia asupra subfinanţării asistenţei medicale primare, adăugând că se doreşte o creştere a finanţării de la 5,7%, cât este în prezent, la 10% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Alina Costache
22 ian. 2019, 13:27
Medic: Lipsa finanţării asistenţei medicale primare afectează sănătatea populaţiei

„În acest moment, 5,7% este finanţarea medicală primară din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Pe lângă acesta, bugetul Sănătăţii mai are şi componenta finanţării de la Ministerul Sănătăţii pentru alte programe naţionale. Deci, bugetul total, cel puţin pe 2018, a fost 41 de miliarde de lei, ori asistenţa medicală primară a avut în 2018 – 1.960.000.000 lei, asta reprezintă 5,7% din FNUASS. Creşterea cu 100% a finanţării ar însemna undeva la 10% din Fondul Naţional Unic, nu din tot bugetul Sănătăţii, ceea ce ne-ar apropia de o medie europeană de 12%. (…) România a avut 4,68% din PIB pentru Sănătate. (…) Vrem ca, din aceştia 4,68%, 10% să fie alocaţi asistenţei medicale primare”, a declarat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluţ, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, în Bucureşti, 56% dintre cabinetele medicilor de familie încasează lunar un venit brut care este sub venitul brut al unui medic primar din sistemul bugetar.

„Peste 40% dintre cabinetele medicilor de familie din Bucureşti sunt în incapacitate de a asigura venituri asistentelor medicale şi altui personal angajat la un nivel decent. În acest moment, aceşti colaboratori ai noştri sunt salarizaţi la un nivel derizoriu, majoritatea iau undeva la 1.400 – 1.600 de lei net faţă de o asistentă medicală fără gradul principal din spitale, care are brutul conform grilei de salarizare undeva la 5.500 de lei, deci rămâne cu peste 3.200 – 3.500 de lei ca venit net. E evident că venitul acesta realizat în asistenţa medicală primară este sub jumătate din venitul realizat de o asistentă din spital. Ceea ce este mai rău decât atât – dar chiar medicul de familie mediu, cel care are în jur de 1.800 de pacienţi pe listă, are venituri sub cele ale unei asistente de spital. S-a ajuns în această situaţie din cauza subfinanţării cronice”, a explicat Bumbuluţ.

Potrivit acestuia, la nivel naţional, venitul brut al unui furnizor de servicii de medicină a familiei este în jur de 14.500 de lei.

„Am luat exemplul municipiului Bucureşti, pentru că are 1.000 de furnizori de servicii de asistenţă medicală primară, – venitul mediu brut al unui furnizor în Bucureşti este un pic mai mult decât media naţională – în jur de 15.000 de lei pe lună. Acest venit brut include, pe lângă venitul medicului, atâta cât mai rămâne, salariul asistentului medical cu tot ce înseamnă impozite, dări către stat şi chiria, cheltuieli de funcţionare curentă, dotare, investiţii eventual, consumabile, servicii de curăţenie, servicii informatice, servicii contabile şi tot ceea ce înseamnă funcţionarea. În general, aceste cheltuieli directe şi indirecte se ridică în acest moment la 58 – 60% din acest venit brut încasat de cabinet denumit furnizor de servicii”, a arătat dr. Bumbuluţ.

Medicul a atras atenţia că menţinerea discrepanţelor dintre veniturile realizate faţă de spitale va duce inerent la alterarea relaţiilor de colaborare între palierele sistemului şi vor suferi pacienţii.

„Lipsa finanţării asistenţei medicale primare afectează sănătatea populaţiei, se afectează prevenţia şi profilaxia, grevează calitatea îngrijirilor. (…) Se ajunge la o discrepanţă majoră şi în calitatea furnizării serviciilor şi nu din cauza noastră, ci a subfinanţării şi a politicilor sanitare greşite”, a spus Bumbuluţ.

Potrivit vicepreşedintelui Colegiului Medicilor din România, dr. Constantin Cârstea, au fost demarate consultări pe normele contractului – cadru pentru 2019 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie au spus că se încearcă deocamdată rezolvarea problemelor prin negocieri.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cine este cel mai bogat român din toata timpurile? Comuniștii l-au condamnat la moarte, a fugit din România ca să scape
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce nu are voie să decidă comitetul executiv al asociației de proprietari. Puțini locatari știu acest detaliu și ajung să plătească fără să vrea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
AccuWeather a stabilit momentul perfect pentru concediu în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile