Medic român, stabilit în Elveția: ”În România sunt două poluri. Fie ai pacienți care te văd ca pe un super-zeu, fie ai pacienți care te înjură”

Georgiana Mănăilă, un medic român stabilit în Elveția, după ce a absolvit Medicina în România și a lucrat o bună perioadă și în Franța, a vorbit despre sistemul medical românesc în comparație cu cele din țările unde a profesat.

06 iun. 2023, 09:32
Medic român, stabilit în Elveția: ”În România sunt două poluri. Fie ai pacienți care te văd ca pe un super-zeu, fie ai pacienți care te înjură”

Un medic român stabilit în Elveția a vorbit despre sistemul medical din România și despre motovele care au determinat-o să emigreze.

”În România sunt două poluri din punctul ăsta de vedere: „Fie ai pacienți care te văd ca pe un super-zeu: WOW domnul doctor/doamna doctor mi-a făcut și mi-a dres… fie ai pacienți care te înjură. Aici e mult mai omogen. Adică aici cumva ești Privit cu același respect cu care e privită femeia care face curățenie, secretara, portarul… Noi, ca medici, suntem un soi de funcționari, respectați în egală măsură ca și ceilalți“, a explicat Georgiana Mănăilă, întrebată fiind dacă medicii români sunt mai respectați în afara țării decât în România.

Citește și: Inima articifială care rezistă 100 de ani, creată de studenți români. Este făcută din titan și poate fi folosită și pentru copii

Medicul spune că medicii tineri români vor alege să emigreze atâta timp cât în sistemul sanitar din România nu se va schimba nimic, de la pregătirea medicilor în perioada de rezidențiat la salarizare.

„Nu cred. Pentru că asta este și tendința de fapt: ca și în România medicul să se transforme ușor-ușor într-un fel de funcționar public. Problema în România care duce la exodul medicilor este fie pregătirea în rezidențiat – care în anumite centre lasă de dorit – adică tu medic intri în rezidențiat să te formezi ca medic specialist în x specialitate și la finalul rezidențiatului nu te simți complet capabil sau nu simți că ai toate cunoștințele care de care ai avea nevoie.  (…) Fie este partea administrativă. Partea financiară este principalul motiv pentru care pleacă medicii. Nu salariul! Din punctul acesta de vedere e ok, ci partea financiară a spitalului în sine, condițiile de lucru. Te duci acasă stresat și frustrat. Nu spun că e o regulă în toate spitalele din România, dar sunt anumite momente când te întâlnești cu așa ceva și nu poți să treci peste. Sau fie alegi să nu îți pese“, a mai spus medicul Georgiana Mănăilă, citată de stiridiaspora.ro.

Citește și: Greva japoneză din Sănătate s-ar putea transforma în grevă generală. Alexandru Rafila: ”Întotdeauna există o posibilitate”