Medic, Spitalul Colentina: Nu se mai poate opera după orele 15,00 decât prin voluntariat

Medicii neurochirurgi Ionuț Gobej și Dorin Bică, împreună cu șeful Secției de Terapie intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, cer deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor și angajarea de personal medical având în vedere că există un deficit.

14 feb. 2017, 12:41
Medic, Spitalul Colentina: Nu se mai poate opera după orele 15,00 decât prin voluntariat

Cei doi medici neurochirurgi de la Colentina au precizat marți, într-o conferință de presă, că intervențiile chirurgicale sunt posibile după ora 15,00 doar pe bază de voluntariat.

Șefa Secției ATI 1, Lelia Iliescu, a arătat că secția pe care o conduce funcționează cu doar o treime din personalul necesar. Ea a precizat că înființarea Secției de ATI categoria 1 a permis clasarea spitalului într-un rang superior și implicit o finanțare mai mare — 17%.

Totodată, Ionuț Gobej și Dorin Bică au adăugat că doresc soluționarea amiabilă a problemelor și susțin că nu se tem de o eventuală evaluare a unei comisii de experți, după cum au cerut luni unii șefi de secție din spital.

„Nu se mai poate opera după orele 15,00 decât prin voluntariat. O soluție ar fi angajarea de personal și organizarea lui în două ture care ar putea asigura o permanență. Administrația Spitalelor se pare că a trimis spre aprobare ieri posturi pentru Secția de Terapie intensivă, fapt ce ar putea duce la deblocare situației. (…) Costurile pe anul trecut ale Secției de Neurochirurgie au fost 1.892.706 lei, iar valoare realizată a fost de 2.997.136 lei. Toți colegii mei din spital sunt modele de profesionalism și fac cu toții sacrificii la fel ca și noi, uneori chiar mai multe pentru a-și desfășura activitatea, deși funcționează în condiții anormale”, a afirmat neurochirurgul Ionuț Gobej, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că nici el și nici medicul Dorin Bică nu au beneficiat de plata orelor suplimentare, însă acest lucru ar trebui făcut pentru personalul care lucrează în secțiile de Neurochirurgie și ATI.

„Eu și doctorul Bică nu am primit niciodată un leu pe nicio oră suplimentară. Este un lucru foarte important, foarte ușor de probat. Cât despre noi nu ne interesează nici pe viitor să primim ore suplimentare: voluntariatul este o chestiune care ține de individ și care nu poate fi impus. Așadar colegii mei care formează echipa din punctul meu de vedere este de neconceput ca ei să fie voluntari. Mi se pare absolut anormal, mi se pare o situație care nu se poate perpetua pe termen lung. Și mi se pare o situație care creează premisele distrugerii unei inițiative cum este cea de neurochirurgie în Colentina”, a adăugat Gobej.

La rândul său, Dorin Bică a spus că Secția de Neurochirurgie a adus anul trecut un profit de 300.000 de euro spitalului.

„Faptul că există și neurochirurgie în acest spital aduce de fapt în realitate bugetului spitalului în plus câteva milioane de euro. (…) Propun Primăriei București să ne ajute cu această problemă, să ne ofere un milion de euro. O să ne ocupăm personal să deschidem cea de-a doua sală, să fie impecabilă, dar nu înainte de a oferi colegilor noștri sumele de care au nevoie. M-am gândit așa estimativ la 9 milioane de euro pentru celelalte secții care se pare că au fost defavorizate. Drept urmare, pentru Primăria București 10 milioane de euro sunt o nimica toată și știm cu toții asta”, a spus Bică.

Totodată, șefa Secției ATI 1, Lelia Iliescu, a solicitat scoaterea la concurs a posturilor deficitare.

„Cerința mea este de scoatere la concurs a posturilor deficitare, promisiune oferită de doamna manager, de reprezentantul ASSMB și de către domnul secretar de stat în Consiliul Medical de ieri și de rezolvare a tuturor problemelor medicale legate de buna funcționare a secției mele, astfel încât situația să revină la normal și să ne putem trata pacienții așa cum putem noi cel mai bine și să le acordăm întreaga noastră atenție. Eu pot spune că am primit ore suplimentare. Nu cerem mai departe așa ceva, înțelegem că s-a dat o nouă ordonanță 250, nu vrem ore suplimentare. Vrem oameni să asigurăm două — trei ture și să ne facem în siguranță actul medical. Nu vrem ore suplimentare, vrem angajarea personalului conform normativului ATI, atât”, a mai spus Iliescu.