Medicamente gratuite prescrise morţilor la Botoşani

Raportul unui control făcut de Curtea de Conturi la modul în care unitatea a derulat programele naţionale de sănătate arată că, în perioada 2010-2012, s-au eliberat prescripţii medicale pe Coduri Numerice Personale (CNP) aparţinând unor botoşăneni care figurau ca fiind decedaţi. 

22 mart. 2014, 12:31
Medicamente gratuite prescrise morţilor la Botoşani

Potrivit raportului făcut public în această săptămână, trei botoşăneni, morţi din cauza cancerului, au „luat” medicamentele de la farmaciile din judeţ. Prejudiciul, calculat la aproximativ 10.000 de lei, a fost recuperat.

Costel Lupaşcu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani, spune că, în ceea ce priveşte farmaciile, persoanele decedate figurează că au beneficiat de medicamente fiindcă de multe ori se întâmplă ca acestea să nu aibă pe stoc ceea ce cere pacientul. „Se întâmplă rar, dar se întâmplă, când bolnavul sau aparţinătorul se duce la farmacie să ia medicamentele, farmacia nu le are şi îi spune să vină după câteva zile, dar între timp pacientul moare”, a explicat Costel Lupaşcu.

Acelaşi control efectuat anul trecut a arătat că medicii de la Secţia de Oncologie au eliberat reţete pentru medicamente de zeci de mii de lei fără avizul Comisiei de Specialitate din cadrul CAS. Prejudiciul de peste 40.000 de lei a fost recuperat la începutul anului, prin reţinerea din finanţarea lunară către spital. Tot cu privire la aceste programe naţionale, inspectorii au descoperit mai multe reţete duble, eliberate de medici în aceeaşi lună.

Alte sume au fost imputate unor medici de familie din judeţ, care au eliberat reţete oncologice unor pacienţi, deşi nu aveau contract cu CAS pentru Programul Naţional de Oncologie, susţine Monitorul de Botoşani.