Medicamentele necesare la Institutul Oncologic, asigurate de urgenţă de la alte spitale

Institutul Oncologic primeşte prin transfer de la alte spitale medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice şi antibiotice, pentru a se asigura de urgenţă tratamentul pacienţilor, până săptămâna viitoare, când vor ajunge la institut medicamentele şi materiale comandate, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

07 dec. 2013, 10:30
Medicamentele necesare la Institutul Oncologic, asigurate de urgenţă de la alte spitale

Secretarul de stat Adrian Pană, împreună cu echipa extinsă de control, a mers, vineri seara, la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile de urgenţă, astfel încât să nu existe disfuncţionalităţi în asigurarea tratamentului pacienţilor internaţi, arată sâmbătă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

„Coordonatorul echipei, secretarul de stat Adrian Pană, a decis asigurarea de urgenţă prin transfer de la alte unităţi spitaliceşti din Bucureşti a unor cantităţi suficiente de medicamente uzuale (analgezice, antiemetice, antibiotice, diuretice etc), astfel încât să se asigure până săptămâna viitoare tratamentul fără probleme al pacienţilor internaţi, timp în care va ajunge la institut întregul stoc de medicamente şi materiale comandate pentru a nu mai exista disfuncţionalităţi în asigurarea tratamentelor”, a precizat MS.

De asemenea, echipele de gardă au fost informate că medicamentele necesare există în farmacia spitalului şi pot fi acordate pacienţilor.

În ceea ce priveşte medicamentele oncologice necesare tratamentului pacienţilor internaţi, acestea sunt disponibile în stocuri suficiente, potrivit MS.

Coordonatorul echipei de control va merge şi sâmbătă la IOB pentru a continua ancheta, rezultatele urmând să fie comunicate de Adrian Pană, pe măsură ce controlul va înainta, a mai arătat MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis, vineri, trimiterea „de urgenţă” a unei echipe de control la Institutul Oncologic Bucureşti, după ce Mediafax a relatat că unitatea nu mai dispune de unele medicamente şi materiale sanitare, potrivit declaraţiilor pacienţilor.

„Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis trimiterea de urgenţă a unei echipe de control, formată din specialişti ai Corpului de Control, coordonată de secretarul de stat Adrian Pană, pentru a evalua situaţia”, informează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Nicolăescu a solicitat managerului interimar Ana-Maria Niţulescu, numit în urmă cu trei săptămâni la IOB, ca „în cel mai scurt timp să ia toate măsurile care se impun pentru a pune la dispoziţia pacienţilor medicamentele şi materialele sanitare necesare şi să evalueze urgent întreaga situaţie găsită la Institut”, a precizat ministerul.

Unii pacienţi ai Institutului Oncologic Bucureşti au fost puşi, vineri, în faţa unei situaţii de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie.

„Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice”, au declarat, pentru Mediafax, mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară.

Potrivit pacienţilor, în faţa acestor lipsuri, medicii ridică neputincioşi din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.

„Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secţie. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluţie”, a spus o pacientă.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Ana-Maria Niţulescu, a declarat, pentru Mediafax, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente şi materiale sanitare şi că nu există stocuri de urgenţă.

„Abia astăzi (vineri – n.r.) am aflat şi eu despre această situaţie. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă. Şi mă miră că nu avem materiale sanitare, ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem şti cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Niţulescu.

Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă.

„Din păcate, cu toţii suferim la acest sfârşit de an. Aşteptăm de la Casă (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – n.r.) suplimentarea banilor”, a mai spus ea.

Ana-Maria Niţulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situaţiei.

„Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situaţia”, a mai spus Niţulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu ştie nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital şi nici nu poate verifica informaţia, întrucât nu se mai află în spital.

„Eu ştiu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu ştiu nimic. Nu sunt în spital. Şi nu am cum să verific”, a spus Dediu.

Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administraţie al IOB, a aflat despre nemulţumirile pacienţilor şi consideră inadmisibilă această situaţie.

„Vom cere remedierea de urgenţă a acestei situaţii, întrucât consider inadmisibilă o astfel de stare”, a declarat Pop.