Medicii avertizează că verile căldurose vor duce la o explozie a cazurilor de cancer de piele

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că schimbările climatice pot avea efecte grave asupra sănătăţii oamenilor. De exemplu, aceştia spun că din cauza verilor caniculare creşte numărul cazurilor de cancer de piele.

15 aug. 2022, 14:57
Medicii avertizează că verile căldurose vor duce la o explozie a cazurilor de cancer de piele

Medicii avertizează că verile căldurose vor duce la o explozie a cazurilor de cancer de piele. Aceştia trag un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice.

Medicii avertizează: Verile căldurose vor duce la mai multe decese cauzate de cancerul de piele

Citeşte şi Variola maimuţei provoacă isterie în lume, zeci de animale au fost ucise. OMS încearcă să salveze viaţa maimuţelor: „Transmiterea are loc între oameni”

Sarah Danson, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Sheffield, se arată îngrijorată de faptul că, din cauza temperaturilor caniculare cu care ne-am confruntat cu toţii în ultima perioadă, există riscul înmulţirii cazurilor de cancer de piele şi implicit a deceselor cauzate de acesta.

„În calitate de medic care tratează pacienţi cu melanom, sunt cu siguranţă îngrijorată de faptul că o tendinţă susţinută de veri mai călduroase va duce la mai multe cazuri de melanom şi la mai multe decese din cauza melanomului”, a declarat Danson.

Şi Julia Newton-Bishop, un cercetător ştiinţific clinician care conduce grupul de cercetare a melanomului de la Universitatea din Leeds, se arată îngrijorată de efectele pe care le au temperaturile caniculare asupra sănătăţii oamenilor.

„Melanomul este cauzat, în esenţă, de arsurile solare, iar această vreme este atât de extremă încât mă îngrijorează faptul că arsurile solare vor creşte şi, mai târziu, şi incidenţa melanomului”, a declarat Julia Newton-Bishop.

Conform datelor de la Cancer Research UK, rata de deces prin cancer de piele în rândul bărbaţilor din Marea Britanie a crescut de peste trei ori din anii 1970, creşteri fiind înregistrate şi în rândul femeilor. Se crede că această creştere ar putea fi cauzată de mai mulţi factori, inclusiv de expunerea mai mare la soare în vacanţe.

Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, avertizează că o arsură solară doar o dată la doi ani poate tripla riscul de cancer de piele, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

„Unul dintre cele mai clare semnale ale schimbărilor climatice sunt temperaturile mai ridicate, nu doar vara, ci pe tot parcursul anului”, a spus el. „Această schimbare a temperaturilor modifică, de asemenea, tiparele comportamentale, iar oamenii din Marea Britanie au tendinţa de a ieşi mai mult afară atunci când temperaturile sunt ridicate. Acest lucru duce la o expunere mai mare la lumina soarelui pe tot parcursul anului şi, în mod crucial, la o expunere mai mare la partea UV a acestei lumini solare, care este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de piele”, a spus Mitchell.

Karis Betts, manager senior de informaţii despre sănătate la Cancer Research UK, a declarat că este prea devreme pentru a cunoaşte impactul recentelor valuri de căldură asupra cazurilor de cancer de piele, deoarece cancerul are nevoie de obicei de mulţi ani pentru a se dezvolta.

„Este important să ne amintim că razele ultraviolete ale soarelui, mai degrabă decât căldura acestuia, sunt cele care provoacă arsurile solare şi cancerul de piele. Soarele poate fi suficient de puternic pentru a produce arsuri de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii octombrie aici, în Marea Britanie, indiferent dacă este val de căldură sau nu”, a precizat Karis Betts.

Pentru a evita riscul apariţiei cancerului de piele, medicii ne recomandă să evităm expunerea la soare între orele 11.00 şi 15.00. De asemenea, este foarte important să nu uităm să folosim crema de protecţie solară.

Citeşte şi Nouă alertă medicală. Au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China