Medicii cer bugetarea programului de screening după ce numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat

Publicat: Vineri, 17 Martie 2017 11:12 // Actualizat: Vineri, 17 Martie 2017 11:13 // Sursa: romaniatv.net

Numărul bolnavilor de cancer de colon s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie, aceştia solicitând Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.

Şeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, a declarat, joi, presei, că acest program naţional de screning privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, dar nu a fost niciodată bugetat.

"Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon", a spus Tanţău.

Potrivit acestuia, în statele europene, unde există programe de screening, s-a redus incidenţa cancerului de colon cu 20%, scrie Mediafax.

"Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se văd pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toţi trebuie să înţeleagă că un astfel de program naţional de screening pentru cancerul de colon trebuie să existe, este absolută nevoie de el. Nu cred că finanţarea unui astfel de program ar fi o problemă pentru România, la potenţialul economic actual al ţării", a mai spus medicul clujean.

Acesta a precizat că, la nivelul UE, sunt obligatorii pentru fiecare stat membru trei screeninguri – mamar, col uterin şi cancer de colon, iar în România singurul care nu a fost bugetat este cancerul de colon.

Preşedintele Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie de la Cluj-Napoca, Cosmin Puia, a declarat, la rândul său, că se impune un astfel de program care ar duce la depistarea precoce a bolii şi ar implica un tratament minim invaziv.

"Toată lumea ar ieşi câştigată şi chiar dacă ar necesita la început cheltuieli suplimentare trebuie să înţelegem că oamenii s-ar simţi mai protejaţi dacă ar exista un astfel de program. Trebuie făcut acest efort de implementare a unui astfel de program, trebuie acceptat şi pe linie financiară", a subliniat Puia.

Peste 200 de specialişti gastroenterologi, oncologi, chirurgi, radioterapeuţi din România, Franţa şi Germania participă, în perioada 16 – 18 martie, la Cluj-Napoca la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie.

Citeşte şi Medicii sunt şocaţi! Acest remediu ucide 93% dintre celulele de cancer la colon în doar două zile

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H